Faktaboks

Paul C. Lauterbur

Paul Christian Lauterbur

Født
6. mai 1929, Sidney, Ohio, USA
Død
27. mars 2007, Urbana, Illinoi, USA

Paul C. Lauterbur var en amerikansk kjemiker og biomedisiner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 2003 sammen med Sir Peter Mansfield (1929–2007) for oppdagelser om bildedannelse med magnetisk resonans (MR). Lauterbur var fra 1985 professor og direktør ved Biomedical Magnetic Resonance Laboratory, ved universitetet i Illinois, USA.

Etter at han i 1971 leste en artikkel av Raymond V. Damadian (1936–) forstod han at kjernemagnetisk resonansspektroskopi (NMR) kunne brukes til å analysere sammensetningen av molekylære strukturer og faste og væskeholdige stoffer. På denne tiden var det allerede kjent at NMR kunne skille ondartet og godartet vev og blodstrøm i vev. Men i motsetning til hva som tidligere ble antatt, fremholdt han nødvendigheten av å ha et uensartet (heterogent) magnetfelt for å kunne lokalisere en struktur presist i rommet. Et av de første bildene han produserte var av en musling. Forskningsresultatene ble publisert i Nature i 1973. Der bruker han begrepet «zeugomatography» om MR-bildedannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg