Raymond Vahan Damadian

Faktaboks

Raymond Vahan Damadian
Raymond Vahan Damadian
Født
16. mars 1936, New York, USA

Artikkelstart

Raymond V. Damadian er en amerikansk matematiker, lege og forsker. Han er anerkjent som en pioner i utviklingen av magnetisk resonans (MR-bildediagnostikk). Damadian er også kjent fordi han ble forbigått da Nobelprisen i medisin eller fysiologi ble tildelt Paul Lauterbur (1929–2007) og sir Peter Mansfield (1933–2017) i 2003 for deres MR-forskning.

Damadian var en kreativ forsker som tidlig studerte kaliumioner i celler med kjernemagnetisk resonans (NMR). I 1971 publiserte han en berømt artikkel i tidsskriftet Science der han viste at celler i svulstvev har lengre relaksasjonstid med NMR enn hva godartet vev har. Damadian oppfant en egen helkropps MR-skanner og var overbevist om viktigheten av denne metoden. Ikke uventet møtte han mye motstand blant sine kolleger, men sammen med Paul Lauterbur (1929–2007) ble han belønnet med USAs National Medal of Technology i 1988.

Historien har gitt Damadian rett. Den første kommersielle MR-skanneren ble bygget i 1980 og ble første gang tatt i bruk i klinikken i 1984. MR spiller i dag en helt avgjørende rolle innen medisinsk bildediagnostikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg