Raymond Vahan Damadian

Faktaboks

Raymond Vahan Damadian

Raymond Vahan Damadian

født:
16. mars 1936, New York, USA

Raymond V. Damadian er en amerikansk matematiker, lege og forsker. Han er anerkjent som en pioner i utviklingen av magnetisk resonans (MR-bildediagnostikk). Damadian er også kjent fordi han ble forbigått da Nobelprisen i medisin eller fysiologi ble tildelt Paul Lauterbur (1929–2007) og Sir Peter Mansfield (1933–2017) i 2003 for deres MR-forskning.

Damadian var en kreativ forsker som tidlig studerte kaliumioner i celler med kjernemagnetisk resonans (NMR). I 1971 publiserte han en berømt artikkel i Science der han viste at celler i svulstvev har lengre relaksasjonstid med NMR enn hva godartet vev har. Damadian oppfant en egen helkropps MR-skanner og var overbevist om viktigheten av denne metoden. Ikke uventet møtte han mye motstand blant sine kolleger, men sammen med Paul Lauterbur ble han belønnet med USA Medal for Technology i 1988.

Historien har gitt Demadian rett. Den første kommersielle MR-skanneren ble bygget i 1980 og ble første gang tatt i bruk i klinikken i 1984. MR spiller idag en helt avgjørende viktig rolle innen medisinsk bildediagnostikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg