Faktaboks

Peter Frederick Strawson
Uttale
strå:sn
Født
1919
Død
2006

Peter Frederick Strawson var en britisk filosof og professor ved Oxford-universitetet fra 1968. Han var en ledende skikkelse innenfor Oxford-filosofien som tar utgangspunkt i analyser av språkbruk i dagliglivet.

Filosofi

For Strawson var refleksjonen over logikk og semantikk uløselig forbundet med erkjennelsesteoretiske og ontologiske problemer. I Introduction to Logical Theory (1952) undersøkte han forholdet mellom formelle logisk-semantiske systemer og dagligspråk, og han påviste at det her var større forskjeller enn tidligere antatt.

I hans viktigste verk Individuals (1959) undersøkes en rekke tradisjonelle metafysiske spørsmål, med hovedvekt på bevissthetsfilosofi, gjennom språkbruksanalyse. Han viser her hvordan visse begreper (materielt legeme, person etcetera) er nødvendige forutsetninger for identifikasjon av individuelle ting. Dette verket var også opphav til en langvarig debatt om bruk av transcendentale argumenter i filosofien. Der den analytiske filosofien tradisjonelt har vært knyttet til den britiske empirismen, har Strawson hatt en mer kantiansk innfallsvinkel, og i The Bounds of Sense (1966) gjennomførte han en tolkning av Kants teoretiske filosofi som har hatt svært stor innflytelse.

I tillegg til en rekke artikler utgav Strawson blant annet:

  • Logico-Linguistic Papers, 1971
  • Freedom and Resentment and Other Essays, 1974
  • Subject and Predicate in Logic and Grammar, 1974
  • Scepticism and Naturalism, 1985

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg