Transcendental er et filosofisk begrep ofte brukt synonymt med transcendent om fenomen som er en forutsetning for, bakenfor, utenfor, eller hinsides all menneskelig erfaring.

Faktaboks

Uttale
transcendentˈal
Etymologi
til transcendent

Kant brukte begrepet om mulighets- og gyldighetsbetingelsene for menneskelig erkjennelse, for eksempel er rommet, tiden og kategoriene transcendentale.

Kant skilte mellom allmenn og transcendental logikk. Den allmenne logikken abstraherer fra alt materiale, og betrakter utelukkende tenkningens former. Den transcendentale logikken omhandler derimot nødvendige trekk ved vår erfaring av gjenstander.

Gjennom en sammenstilling av den allmenne og den transcendentale logikken kom Kant frem til et sett begreper (kategorier) som er nødvendige for erfaring. Han delte videre den transcendentale logikken inn i en transcendental analytikk og en transcendental dialektikk, der den førstnevnte gir en begrunnelse for kategorienes nødvendighet og bruksområde, mens den sistnevnte kritiserer feilaktig bruk av dem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg