Per Inge Torkelsen

Faktaboks

Per Inge Torkelsen
Født
21. mars 1953, Stavanger
Død
22. juni 2021, Oslo

Artikkelstart

Per Inge Torkelsen var en norsk humorist, kjent som frittalende komiker, mangeårig revyartist og patriot for hjembyen Stavanger. Han ble kjent gjennom den mangeårige Stavanger-revygruppen Løgnaslaget. Torkelsen skrev en rekke humorbøker og samlet mange av høydepunktene fra dem i boka Den store stygge Per Inge (2006). Han hadde også flere engasjementer i NRK.

Løgnaslaget

Torkelsen ble kjent gjennom etableringen av revygruppen Løgnaslaget i Stavanger i 1980. De kommende tiårene ble han regnet som en av landets fremste humorister. Som frontfigur i Løgnaslaget skrev og spilte han i en rekke revyer. Han dannet også Løgnasparret i NRK Radio fra 1982 sammen med Løgnaslaget-kollega Steinar Lyse.

Tryllekunstner

Torkelsen opptrådte i mange år også som tryllekunstner. Han ble juniornorgesmester i trylling i 1972 og kåret til Årets tryllekunstner i 1995.

Frittalende humorforfatter

Fra 1986 og utover ga Torkelsen ut mange humorbøker, blant annet Den store stygge idrettsboka, Den store norske begravelsesboka, Den store stygge eldreboka og Gledelig røyk og godt nytt år!. Han brukte bøkene og rollen som selverklært klovn til å ta opp politiske, ofte kontroversielle spørsmål. En arena var som radiokåsør i NRK. Ofte var velstand og grådighetskultur mål for hans «politisk ukorrekte» satire. Et eksempel som illustrerer hans frittalenhet er det kjente sitatet «Gje ungdommen ei flaska brennevin før idretten tar de.»

Bypatriot og lokalpolitiker

Per Inge Torkelsen ble tidlig politisk engasjert i hjembyen Stavanger. Han representerte Venstre i kommunestyret i flere perioder og var medforfatter av lokalhistoriske bøker. Torkelsen tok initiativet til opprettelsen av Norsk Barnemuseum i Stavanger i 2001. Han er også en av grunnleggerne av Humorfestivalen i Stavanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg