Faktaboks

Pedar Jalvi

Lemehaš-Biehtár

Piera Klementinpoika Helander

Pekka Pohjansäde

Født
10. april 1888, Vuovdaguoika/Outakoski, Finland
Død
8. august 1926, Anár/Enare, Finland

Pedar Jalvi var en samisk forfatter, født i 1888 i Outakoski (nordsamisk Vuovdaguoika) på finsk side av Tanadalen. Døpenavnet hans var Piera Klementinpoika Helander, mens det samiske navnet han gikk under i oppveksten var Lemehaš-Biehtár. Kunstnernavnet Pedar Jalvi tok han i forbindelse med sin første bokutgivelse, og det er under dette navnet han i hovedsak er kjent i dag.

Pedar Jalvi hadde gode akademiske evner og ble i 1911 tatt inn på lærerhøgskolen i Jyväskylä, noe som var sjelden blant samer på denne tiden. I Jyväskylä ble han involvert i miljøer som jobbet for finsk uavhengighet, noe som blant annet resulterte i at han formelt skiftet etternavn fra det svenskklingende Helander til Pohjansäde (på norsk: «nordstråle»).

Denne politiske oppvåkninga gjorde at Jalvi også fikk et mer politisert forhold til sin samiske bakgrunn, og det var under tiden i Jyväskylä han begynte å skrive dikt på sitt samiske morsmål. I 1915 gav han ut et hefte med dikt og prosalyriske tekster på nordsamisk med tittelen Muohtačalmmit («Snøfnugg»), under navnet Pedar Jalvi. Dette heftet regnes som den første diktsamlinga skrevet på samisk, og kom til å få stor innflytelse på senere samisk litteratur.

Bortsett fra diktsamlingen Muohtačalmmit rakk Pedar Jalvi kun å etterlate seg et knippe politiske avisartikler på finsk og den lille boka Sábmelažžai maidnasak jâ muihtalusak, med samiske fortellinger han hadde samlet inn. På vei hjem fra Sør-Finland etter sitt første år som lærer ble han alvorlig syk, og ble liggende på sykehuset i Enare i Nord-Finland, hvor han døde 8. august 1916. Jalvi ligger begravet på kirkegården i Enare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg