Ornäsloftet

Av /Riksantikvarieämbetet.

Artikkelstart

Ornäsloftet, tømret loft i Ornäs i Borlänge kommune i Dalarna, Sverige. Huset ble bygd på 1500-tallet som del av et større gårdsanlegg, og anvendt som gjestestue. Loftet har en anselig lengde med vidt utkraget svalgang i andre høgda, og regnes som det fremste eksemplet på senmiddelalderens tømmerarkitektur i Sverige.

Faktaboks

Også kjent som

Ornässtugan

Historie

Ornäsloftet har sterk symbolverdi gjennom sin betydning ved et vendepunkt i svensk historie. I desember 1520 kom Gustav Eriksson (senere Gustav Vasa) til gården og ba husbonden Arent Persson om hjelp til å reise et opprør i Dalarna mot det danske styret i landet. Den utmattede opprøreren fikk husly på loftet, men Persson varslet straks den danskvennlige fogden i Säter om sin ubudne gjest. Da fogdens menn nærmet seg gården, ble Gustav hjulpet ut og i sikkerhet av husfruen Barbro Stigsdotter.

Ornäsloftet har fungert som museum siden 1758, da daværende eier Jacob Brandberg innså bygningens betydning for svensk historie, og begynte å samle inn gjenstander knyttet til Gustav Vasas liv og virke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg