Toni Morrison

Toni Morrison av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Toni Morrison, amerikansk forfatter og universitetslærer. Debutromanen The Bluest Eye (1970; norsk overs. De blåeste øyne, 1994) handler om de tragiske konsekvensene av at ens eget selvbilde ødelegges av den hvite amerikanske flertallskulturens negative syn på de svarte. Den unge piken Pecola tror at alle problemer ville bli løst, og at hun selv ville bli elsket, bare hun kunne få vakre, blå øyne. Sula (1973; norsk overs. 1995) problematiserer vedtatte holdninger til vennskap, kjærlighet og det onde.

Det var med den rikt fabulerende Song of Solomon (1977, norsk overs. Sangen om Salomon, 1979) at Morrison ble kjent for et bredt publikum, både hjemme og i utlandet. Her veves myter og legender inn i en skildring av en gruppe svarte mennesker i en by i Michigan. Sentralt står fortellingen om hvordan en av personene reiser sørover, til landsbyen Shalimar, for å utforske sin egen bakgrunn. I Tar Baby (1981; norsk overs. Dukke i bek, 1982) er handlingen lagt til en øy i Karibia. Sentralt i Morrisons forfatterskap står Beloved (1987; norsk overs. Elskede, 1988). Her konfronteres leseren med det amerikanske slaveriets grusomhet gjennom skjebnen til en svart kvinne som har drept sitt barn for at det ikke skulle bli slave. For å kunne frigjøre seg fra fortidens fornedrelse og smerte og et liv i hat og selvbebreidelse må hovedpersonen erkjenne både sin historie og sin kjærlighet.

Morrisons romaner er preget av en blanding av fabulering og realisme, og av et voksende fortellerteknisk mesterskap. I Jazz (1992; norsk overs. s.å.) er handlingen lagt til 1920-årenes Harlem, men personene har sine røtter i sørstatenes bygdesamfunn. Fortellingen er både gripende og spennende, og samfunnsskildringen er et godt eksempel på hvordan en romanforfatter samtidig kan være en betydelig historiker. Men det mest fascinerende ved romanen er kanskje selve fortellerstemmen, som til slutt viser seg å være, bokstavelig talt, bokens egen stemme. Paradise (1998; norsk overs. s.å.) er en skildring av frustrasjoner og konflikter i en småby i Oklahoma. Love kom i 2003 (norsk overs. Kjærlighet, 2004). Playing in the Dark: Whiteness and the Literary Imagination (1992) er en analyse av amerikansk litteraturhistorie. Morrison ble tildelt Nobelprisen i litteratur 1993, og ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo 1994.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.