Cecil B. DeMille

Faktaboks

Cecil B. DeMille
Cecil Blount DeMille
Uttale
dəmˈil
Født
12. august 1881, Ashfield, Massachusetts, USA
Død
21. januar 1959, Los Angeles, California, USA

Cecil B. De Mille fotografert av Yousuf Karsh 1956.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Cecil B. DeMille var en filmregissør fra USA som var en av Hollywoods pionerer.

Han vokste opp i New York City, debuterte som skuespiller på Broadway i 1900, arbeidet i morens teaterselskap og samarbeidet med David Belasco.

De Mille dro i 1913 til Los Angeles, hvor han sammen med Jesse Lasky og Samuel Goldwyn startet det selskapet som senere ble Paramount Pictures. Selskapets fremgang og DeMilles showmanship og kommersielle teft ble en viktig faktor i etableringen av Hollywood som senter for den amerikanske filmindustrien.

Hans første film var en western, The Squaw Man (1913), som var lengre og mer ambisiøs enn de fleste filmprosjekter i samtiden. Deretter fulgte en serie sofistikerte og kyniske lystspill, flere av dem dristige etter tidens målestokk. Blandingen av sensualisme, dekadanse og religion i The Ten Commandments (1923), The Sign of the Cross (1932) og The Crusades (1935) slo godt an.

DeMilles senere filmer var alle påkostede produksjoner, blant annet westernfilmer som The Plainsman (Vestens erobring, 1938) og Union Pacific (1939), dessuten The Greatest Show on Earth (1952) og nyinnspillingen av The Ten Commandments (De ti bud, 1956).

Cecil B. DeMille var en dyktig filmforteller og markedsfører, og ble sett på – både med beundring og forakt – som inkarnasjonen av den kommersialiserte filmindustrien. Han fremsto gjerne offentlig, og ledet i perioden 1936–1945 det ukentlige radioprogrammet Lux Radio Theatre, hvor mange av Hollywoods ledende navn medvirket, og han spilte seg selv i Billy Wilders Sunset Boulevard (1950).

Boken An Autobiography (1959) kom ut etter hans død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg