Olav Walaas Selvaag, norsk sivilingeniør, født på Lista. Bygningsingeniør fra NTH i 1935. I 1936 ble han ansatt i Fr. Ringnes entreprenørforretning (fra 1945 Ringnes & Selvaag), der han ble medinnehaver i 1943. Han var eneinnehaver av Selvaag-Bygg og A/S Selvaagbygg fra 1957. Olav Selvaag arbeidet energisk for en omlegging av boligbyggingsmetodene til mer rasjonelle, materialbesparende og rimeligere byggemåter. På dette grunnlaget fikk han oppført et stort antall boliger.

Han var aktivt med i debatten om faglige, økonomiske og sosiale spørsmål etter den andre verdenskrig. Byggevirksomhet var inntil 1945 en bransje preget av håndverk og tradisjonelle byggemåter. Det enorme behovet for alle typer bygg og anlegg, sammen med mangelen på materialer og arbeidskraft etter krigen, gjorde det maktpåliggende å effektivisere byggevirksomheten.

Selvaags strategi for modernisering av boligbyggingen var seriebygging, på stedet, av standardiserte hustyper og leiligheter. August 1948 sendte han Stortinget et åpent brev som samtidig ble levert til 12 av landets største aviser. I brevet påstod han at det kunne bygges tre ganger så mange boliger med den samme innsats av materialer og arbeidskraft dersom byggemåten ble lagt om.

Brevet førte til at han ble utfordret til å bevise sine påstander. Det gjorde han ved å oppføre et prøvehus på Ekeberg, siden kjent som Selvaag-huset. Huset ble reist i løpet av tolv uker høsten 1948, og var på mange måter det første moderne norske trehus bygd etter prinsipper som dominerer norsk boligbygging i dag. Huset, som nå er fredet, ble karakterisert som provisorisk. 

I flere tiår etter den annen verdenskrig var Selvaag en av de mest omtalte og omstridte personer i norsk offentlighet. Hans altanganghus med den åpne vindeltrappen som senere ble firmaets logo, ble 1955 forbudt av bygningsrådet i Oslo. 

Olav Selvaag opprettet i 1959 Veitvet Musikkskole (nå Østlandets musikkonservatorium), som han drev til 1972, da det ble gitt til myndighetene. Han utgav blant annet Bygg rasjonelt (1951).

  • Skeie, Jon: Bolig for folk flest : Selvaagbygg 1920-1998, 1998, isbn 82-518-3737-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.