Novi Sad

Novi Sad er en by i Vojvodina i Serbia, ved Donau, 70 km nordvest for Beograd. Med 277 522 innbyggere (2016) er Novi Sad landets nest største by.

Faktaboks

uttale:
nˈovi sad
også kjent som:
tysk Neusatz

Økonomi

Novi Sad er et økonomisk sentrum med elvehavn og jernbane. Flere broer krysser Donau i byen. Byens flyplass er 10 km nord for byen. Novi Sad er en industriby med variert næringsliv, blant annet petroleumsraffinering, kjemisk, verksted- og næringsmiddelindustri, fremstilling av keramikk og elektriske apparater. I byen arrangeres det en årlig internasjonal landbruksmesse.

Kultur

Novi Sad ble en fri by i 1748 og utviklet seg til et serbisk kultursentrum, som også hadde mange ungarske og tyske innbyggere. Novi Sad universitetet, som ble etablert i 1960, er det nest største statlige universitetet i landet. Det har 14 fakulteter fordelt på fire byer i Vojvodina: Novi Sad, Subotica, Zrenjanin and Somber. I Novi Sad er det også et kunstakademi, et serbisk nasjonalteater og flere museer. Sammen med Timișoara i Romania og Elefsina i Hellas er Nova Sad valgt som europeisk kulturhovedstad i 2021.

Historie

Festningsbyen Petrovaradin (Peterwardein) ble i 1945 innlemmet i Novi Sad. Tre av broene over Donau ble ødelagt under NATOs flyangrep i 1999, se Serbia og Montenegros historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg