Novi Sad

Artikkelstart

Novi Sad er en by i Vojvodina i Serbia, ved Donau, 70 km nordvest for Beograd. Med 277 522 innbyggere (2016) er Novi Sad landets nest største by.

Faktaboks

Uttale
nˈovi sad
Også kjent som
tysk Neusatz

Økonomi

Novi Sad er et økonomisk sentrum med elvehavn og jernbane. Flere broer krysser Donau i byen. Byens flyplass er 10 km nord for byen. Novi Sad er en industriby med variert næringsliv, blant annet petroleumsraffinering, kjemisk, verksted- og næringsmiddelindustri, fremstilling av keramikk og elektriske apparater. I byen arrangeres det en årlig internasjonal landbruksmesse.

Kultur

Novi Sad ble en fri by i 1748 og utviklet seg til et serbisk kultursentrum, som også hadde mange ungarske og tyske innbyggere. Novi Sad universitetet, som ble etablert i 1960, er det nest største statlige universitetet i landet. Det har 14 fakulteter fordelt på fire byer i Vojvodina: Novi Sad, Subotica, Zrenjanin and Somber. I Novi Sad er det også et kunstakademi, et serbisk nasjonalteater og flere museer. Sammen med Timișoara i Romania og Elefsina i Hellas er Nova Sad valgt som europeisk kulturhovedstad i 2021.

Historie

Festningsbyen Petrovaradin (Peterwardein) ble i 1945 innlemmet i Novi Sad. Tre av broene over Donau ble ødelagt under NATOs flyangrep i 1999, se Serbia og Montenegros historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg