Fondet for hjelp til underutviklede land var et statlig organ etablert i 1952 med formål å yte faglig og økonomisk hjelp til utviklingsland. Det var det første offentlig organ for norsk bistand, og ble senere etterfulgt av institusjonen Norsk Utviklingshjelp i 1962 og Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) fra 1968.

Fondet sorterte under Utenriksdepartementet, ble ledet av en administrasjon og eget, frittstående styre og et representantskap. Det ble tilført midler av Stortinget, men Stortinget forutsatte at det også skulle drive landsomfattende informasjon og innsamlingsaktivitet. En innsamlingsaksjon 1953/1954 resulterte i 4 millioner kroner. Norsk offentlig bistand var i starten vesentlig konsentrert om fiskeriutvikling i India (Kerala), og fondet ble ofte omtalt som «Den norske India-hjelpen».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg