Norsk Jazzforum

Artikkelstart

Norsk Jazzforum er en medlems- og interesseorganisasjon for arrangører, storband, profesjonelle musikere og studenter innen norsk jazz. Organisasjonen ble stiftet i 1953 under navnet Norsk Jazzforbund, og var opprinnelig kun for arrangører, storband og jazzinteresserte, mens jazzutøverenes organisasjon var Foreningen Norske Jazzmusikere. I 1997 ble NJF og FNJ slått sammen til å bli Norsk Jazzforum i sin nåværende form.

Organisasjonens medlemmer består per 2020 av 25 jazzfestivaler, 83 jazzklubber, 129 storband, over 680 profesjonelle musikere, over 90 jazzstudenter og de 5 regionale jazzsentrene Vestnorsk jazzsenter, Østnorsk jazzsenter, Sørnorsk jazzsenter, Midtnorsk jazzsenter og Nordnorsk jazzsenter. Deres hovedkontor er i Oslo.

Norsk Jazzforums mål er å fremme vilkårene til det norske jazzmiljøet kunstnerisk og kulturpolitisk, spre norsk jazz til bredest mulig publikum både nasjonalt og internasjonalt, samt stimulere musikerprosjekter og arrangører økonomisk. Organisasjonen er blant annet ansvarlig for flere støtteordninger, utgivelsen av tidsskriftet Jazznytt, nettstedet Jazzinorge.no, plateselskapet Odin Records og de tre prisene Buddy-prisen, Storbandprisen og Årets klubb.

Norsk Jazzforum var også navnet på en ikke beslektet organisasjon dannet i 1965 i Oslo på initiativ av Karin Krog. Organisasjonen hadde som formål at musikere selv skulle kunne arrangere konserter, og avholdt konserter frem til 1970, hvilket bidro til en ny oppblomstring i en laber periode for norsk jazz. Tilsvarende musikerstyrte organisasjoner ble opprettet andre steder, blant annet Bergen Jazzforum og Trondheim Jazzforum, og flere av disse er fortsatt i drift som konsertserier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg