Nikolaj Nikolajevitsj Polikarpov

Faktaboks

Nikolaj Nikolajevitsj Polikarpov
Uttale
polikˈarpov
Født
8. juli 1892
Død
30. juli 1944

Artikkelstart

Nikolaj Nikolajevitsj Polikarpov var en sovjetisk flykonstruktør. Han er kjent for sine jagerfly, og var den ledende konstruktøren av jagerfly i Sovjetunionen på 1920- og 30-tallet.

Karriere

Polikarpov fullførte sin utdannelse i 1916, og begynte deretter å jobbe i den sovjetiske flyindustrien hvor han etterhvert fokuserte på å utvikle jagerfly. I 1929 ble han arrestert etter at arbeidet på hva som i utgangspunktet var en urealistisk plan for et jagerfly mislyktes. Han ble gitt amnesti i 1931.

Polikarpov konstruerte over 40 flytyper. Blant disse er jagerflyet I-3, som fløy første gang i 1928 og var det første enseters jagerflyet som ble produsert i større antall i Sovjetunionen. I-5, som Polikarpov utviklet sammen med Dmitrij Grigorovitsj mens han satt i fangenskap, og som førte til at Polikarpov ble gitt amnesti. De suksessfulle jagerflyene I-15 og I-16 Rata (som fløy første gang i 1933), kjent fra borgerkrigen i Spania. Og dobbeltdekkeren U-2 (senere Po-2) som var i produksjon i 35 år og ble bygd i et antall av omkring 30 000. U-2 ble brukt blant annet som trenings-, ambulanse- og landbruksfly, og dessuten som nattbomber under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg