Faktaboks

Uttale
nˈiger
Figur av Niger delstat i Nigeria
Delstaten Niger

Niger er en delstat i den midtre, vestlige delen av Nigeria, og grenser mot nabolandet Benin i vest. Delstaten har et flateinnhold på 74 109 km² og et folketall på 5 600 000 innbyggere (2020). Delstatshovedstaden heter Minna.

Det meste av landskapet er preget av savanne. Elvene Kaduna og Niger renner gjennom delstaten. Elven Niger er demt opp i et stort reservoar, Kainjidammen som er viktig for landets hydroelektriske kraftproduksjon.

Jordbruk er viktigste næringsvei. Det dyrkes blant annet bomull, sheanøtter (fra smørtreet), yams og jordnøtter, hirse, mais, tobakk, sukkerrør med mer. Elvefiske er viktig lokalt. En del risdyrking foregår langs elevene Kaduna og Niger, men særlig omkring byen Bida i sørøst.

Delstaten omfatter områder som i historisk forstand var del av Nupe-kongedømmet – et rike som eksisterte fra 1400-tallet til tidlig på 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg