Nidaa Tounes

Artikkelstart

Nidaa Tounes er et tunisisk sekulært politisk parti som ble dannet i 2012 og som ble største parti ved parlamentsvalget i oktober 2014. Partiet ble grunnlagt, og til 2019 ledet, av Beji Caid Essebsi. Han var fra 2014 til 2019 Tunisias president.

Faktaboks

Også kjent som
Nida Tunis; Appel de la Tunisie

Partiet, som kaller seg sosialdemokratisk og modernistisk, samlet flere grupperinger i den liberale delen av tunisisk politikk, som en motvekt mot det islamistiske An-Nahda. Det har også fått med seg tidligere medlemmer av Rassemblement constitutionnel démocratique (RCD) – partiet til president Zine el-Abidine Ben Ali, som ble avsatt under opprøret i 2010, som innledet Den arabiske våren. Også medlemmer fra det tidligere statsbærende partiet under president Habib Bourguiba, Neo-Destour, har sluttet seg til Nidaa Tounes. Partiet har også støtte fra store deler av fagbevegelsen.

Nidaa Tounes fikk 85 av i alt 217 representanter ved valget på nytt parlament i 2014, og ble da landets største parti. I februar 2015 dannet partiet en koalisjonsregjering med det viktigste opposisjonspartiet, An-Nahda. Denne ble i 2016 ytterligere utvidet. Samtidig som parlamentsmedlemmer fra andre partier har sluttet seg til Nidaa Tounes, har det blitt svekket av indre motsetninger og avskallinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg