Nicolay Peter Drejer

Faktaboks

Nicolay Peter Drejer
Født
1773, Fosnes, Trøndelag
Død
29. april 1808, Åsnes, Hedmark
Uviss fødselsdato men døpt 21.3 i Survika i Fosnes
Nicolay Drejer ble kjent for sin heroiske innsats under slaget ved Trangen i 1808, der han til slutt falt for syv svenske kuler.

Artikkelstart

Nicolay Peter Drejer var en norsk offiser særlig kjent for sin rolle under slaget ved Trangen under krigen mellom Danmark-Norge og Sverige i 1808, som gjorde Drejer til et nasjonalt symbol på 1800-tallet.

Bakgrunn

Nicolay Drejer kom fra en handelsfamilie i Namdalen i Nord-Trøndelag, og 15 år gammel ble han utnevnt til fenrik i det 2. Trondhjemske infanteriregiment. Han steg raskt i gradene og ble fra 1804 kaptein, kun 31 år gammel.

Kamp og fall

Da det brøt ut krig mellom Danmark-Norge og Sverige i 1808 fikk Drejer i oppgave å lede en bataljon med grenaderer. De marsjerte fra Trondheim til Østerdalen, der de ble kom i kamp med svenske styrker. Kampene gikk frem til det avgjørende slaget ved Trangen. Kampene gikk hardt for seg, og Drejer selv ledet sine tropper først fra et hustak og senere fra en stubbe. Det var også her han falt, etter flere timers kamp og med syv kuler i kroppen. Han døde få dager senere av skadene han fikk under slaget.

Nasjonalsymbol

Dette ble også utgangspunktet for mytene om ham som person, og han fremstilt som en legemliggjøring av det norske i opposisjon til det svenske. Han kan dermed betraktes som et eksempel på hvordan den nasjonale fortelling ble skrevet i perioden frem mot unionsoppløsningen i 1905.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg