Nicolay Peter Drejer var en norsk offiser særlig kjent for sin rolle under slaget ved Trangen under krigen mellom Danmark-Norge og Sverige i 1808, som gjorde Drejer til et nasjonalt symbol på 1800-tallet.

Nicolay Drejer kom fra en handelsfamilie i Namdalen i Nord-Trøndelag, og 15 år gammel ble han utnevnt til fenrik i det 2. Trondhjemske infanteriregiment. Han steg raskt i gradene og ble fra 1804 kaptein, kun 31 år gammel. 

Da det brøt ut krig mellom Danmark-Norge og Sverige i 1808 fikk Drejer i oppgave å lede en bataljon med grenaderer. De marsjerte fra Trondheim til Østerdalen, der de ble kom i kamp med svenske styrker. Kampene gikk frem til det avgjørende slaget ved Trangen. Kampene gikk hardt for seg, og Drejer selv ledet sine tropper først fra et hustak og senere fra en stubbe. Det var også her han falt, etter flere timers kamp og med syv kuler i kroppen. Han døde få dager senere av skadene han fikk under slaget.

Dette ble også utgangspunktet for mytene om ham som person, og han fremstilt som en legemliggjøring av det norske i opposisjon til det svenske. Han kan dermed betraktes som et eksempel på hvordan den nasjonale fortelling ble skrevet i perioden frem mot unionsoppløsningen i 1905.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.