Richard Wagner
Richard Wagner, fotografert i 1871.
Av .

Der Ring des Nibelungen er en opera-tetralogi med musikk og tekst av Richard Wagner etter Nibelungen-sagaen. Tetralogien består av Das Rheingold (Rhingullet), Die Walküre (Valkyrien), Siegfried og Götterdämmerung (Ragnarokk).

Faktaboks

Originaltittel

Der Ring des Nibelungen

Norsk tittel
Nibelungens ring
Også kjent som

tysk 'Nivlungens ring'

Uttale
ring des nˈibelungen
Forfatter

Richard Wagner

Komponist

Richard Wagner

Basert på

Det tyske heltediktet Nibelungenlied

I 1848 avsluttet Wagner en libretto til en opera kalt Siegfrieds død (senere omarbeidet til Götterdämmerung). Wagner kom imidlertid til den slutningen at det var nødvendig å gå tilbake og fortelle Siegfrieds egen historie, deretter videre tilbake til hans opprinnelse og endelig så langt tilbake som det var nødvendig for å klargjøre den ytre sammenhengen. Slik oppstod de fire verkene som inngår i Nibelungenringen.

Librettoen ble skrevet i 1848–1852. Das Rheingold ble komponert i 1853–1854 og Die Walküre i 1854–1856. De ble uroppført i Wien 26. desember 1862. I 1856–1857 komponerte han de to første aktene til Siegfried, men lot så operaen ligge i mange år. Siste akt av Siegfried ble komponert i 1869–1871 og Götterdämmerung i 1869–1874. Hele syklusen ble presentert samlet første gang 13.–17. mars 1876 ved Festspillene i Bayreuth. I Norge ble operaen satt på Den Norske Opera første gang i 1993–1996.

Første halvpart er et eksempel på ledemotivteknikk i sin strengeste form. Når Wagner etter det lange oppholdet vendte tilbake til Der Ring des Nibelungen, var han betydelig mer erfaren, og i siste delen av syklusen finner vi nye trekk hva gjelder harmonikk og melodikk.

Berømte utdrag

Rhingullet

  • 2. scene: Wotan, ektemann
  • 4. scene: Gudenes inntog i Valhall

Valkyrien

  • 2. akt: Dødsforklaringen
  • 3. akt: Valkyrierittet, Wotans avskjed, Ildbesvergelsen

Siegfried

  • 1. akt: Nothung! Nothung!
  • 3. akt: Waldweben

Ragnarokk

  • Prolog: Gryning og Siegfrieds Rhinferd
  • 3. akt, 3. scene: Starke Scheite

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg