Faktaboks

Neal Stephenson
Uttale
stˈi:vənsn
Født
31. oktober 1959, Fort Meade, Maryland, USA
Neal Stephenson
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Neal Stephenson er en amerikansk forfatter som regnes som en av de mest sentrale innen en science fiction-sjanger som gjerne kalles andre generasjons cyberpunk.

Romanen Zodiac (1988), som foregår blant ekstreme miljøvernsaktivister (av Stephenson selv kalt en «øko-thriller»), oppnådde en viss popularitet. Gjennombruddet kom med Snow Crash (1992), som foregår i et fremtidig Amerika splittet opp i hundrevis av små, selvstendige stater styrt av mafia og multinasjonale selskaper. Deler av handlingen foregår i en omfattende og avansert virtuell virkelighet (virtual reality) kalt «The Metaverse», et ordspill på «universe».

Science fiction-romanen The Diamond Age (1995) foregår i en tenkt fremtid der avansert nanoteknologi totalt har forandret verden, både politisk, kulturelt og ideologisk. Romanen Cryptonomicon (1999) handler om kryptografi, fortalt gjennom en historie som veksler mellom andre verdenskrig og nåtiden.

The Baroque Cycle finner sted sent på 1700-tallet og utover på 1800-tallet, og fortsetter tendensen fra Cryptonomicon som historisk fiksjon med fokus på kryptografi og også numismatikk, vitenskapen om mynter og medaljer. Serien består av åtte bøker og kom ut i tre bind i 2003 og 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg