Natos stående maritime styrker

Artikkelstart

Natos stående maritime styrker er flernasjonale, stående maritime styrker som patruljerer og opererer i alliert farvann og deltar på øvelser. Styrkene utgjør også den maritime komponenten av Nato Response Force. Styrkesjefene er underlagt Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), men den daglige driften er delegert til Natos maritime kommando (MARCOM) i Northwood i Storbritannia.

Det er fire stående maritime styrker: Natos stående maritime fregattstyrker, Standing Nato Maritime Groups (SNMG1 og SNMG2), og to stående mineryddestyrker, Standing Nato Mine Countermeasures Groups (SNMCMG1 og SNMCMG2). De ble opprettet i 1968 som Standing Naval Force Atlantic og fikk sin nåværende form i januar 2005. SNMG1 og SNMCMG1 har hovedansvar for det nordlige Atlanterhavet, Østersjøen og Nord-Europa, mens de to øvrige styrkene har hovedansvar for middelhavsområdet.

SNMG1 har blant annet bidratt i Operation Allied Protector i 2009 og Operation Active Endeavour i 2012. Norge har deltatt jevnlig i styrken siden oppstarten, og har ledet styrken i 2013, 2014, 2017 og 2020. KNM Helge Ingstad en del av SNMG1 da det kolliderte i 2018. September 2021 seilte KNM Maud for å inngå i SNMG1, hvor det skal fungere som Fleet Oiler og forsyne de andre fartøyene i styrken med drivstoff. Norge bidrar hvert år med to norske mineryddere til SNMCMG1, og ledet denne styrken første halvdel av 2020.

SNMG2 bidro også til Operation Allied Protector i 2009, og har siden da vært en del av Operation Ocean Shield som driver antipiratoperasjoner i Adenbukta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg