NATO Support to the African Union Mission in Sudan var en støtteoperasjon utført av NATO, etter anmodning fra Den afrikanske union (AU), til dennes fredsstyrke i Darfur, Sudan: AMIS, 2005–2007. AUs fredsstyrke, satt inn i 2004, var for liten og for dårlig utrustet til å møte krevende utfordringer i et utstrakt operasjonsområde, hvor ikke minst logistikk var et problem. AU forespurte NATO og EU om støtte, hvilket ble imøtekommet fra begge hold, til AMIS ble avviklet ved utgangen av 2007, da den inngikk i den nye AU/FN-operasjonen UNAMID.

Beslutning om støtte til AU ble fattet av NATOs Råd i august 2005, som en humanitær operasjon, uten henvisning til traktaten og uten at sikkerheten til et medlemsland var truet. Operasjonen var således historisk; videre fordi det var første gang NATO engasjerte seg i Afrika.

Operasjon ble iverksatt innenfor rammen av NATO Response Force (NRF), ledet fra alliansens operative hovedkvarter i Lisboa, og med personell også i Afrika, herunder ved AU Air Monitoring Cell i organisasjonens hovedkvarter i Addis Abeba, Etiopia, og ved AMIS-hovedkvarteret i El Fasher, Sudan. NATOs Senior Military Liaison Team (SMLO) i Addis Abeba var kontaktpunktet mot både AU og afrikanske stater så vel som andre land engasjert i Darfur.

NATO-operasjonen koordinerte, i samarbeid med EU, strategisk lufttransport med forflytning av AMIS-personell inn og ut av Darfur; til sammen circa 37 500 soldater og polititjenestemenn. Den bidro videre til trening av 184 offiserer fra AU særlig innen operasjonsplanlegging på strategisk nivå, dels i Addis Abeba, dels i El Fasher. NATO bidro også til etableringen av et Joint Operations Centre (JOC), samt til erfaringsinnhenting.

Norge bidro til operasjonen gjennom stabspersonell ved hovedkvarteret i Lisboa, samt med en stabsoffiser utplassert ved AU-hovedkvarteret i Addis Abeba, 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg