NATO Support to the African Union Mission in Sudan

Støtteoperasjon utført av NATO, etter anmodning fra Den afrikanske union (AU), til dennes fredsstyrke i Darfur, Sudan - AMIS, 2005-07. AUs fredsstyrke, satt inn i 2004, var for liten og for dårlig utrustet til å møte krevende utfordringer i et utstrakt operasjonsområde, hvor ikke minst logistikk var et problem. AU forespurte NATO og EU om støtte, hvilket ble imøtekommet fra begge hold - til AMIS ble avviklet ved utgangen av 2007, da den inngikk i den nye AU/FN-operasjonen UNAMID.

Beslutning om støtte til AU ble fattet av NATOs Råd i august 2005, som en humanitær operasjon, uten henvisning til traktaten og uten at sikkerheten til et medlemsland var truet. Operasjonen var således historisk; videre fordi det var første gang NATO engasjerte seg i Afrika.

Operasjon ble iverksatt innenfor rammen av NATO Response Force (NRF), ledet fra alliansens operative hovedkvarter i Lisboa, og med personell også i Afrika, herunder ved AU Air Monitoring Cell i organisasjonens hovedkvarter i Addis Abeba, Etiopia, og ved AMIS-hovedkvarteret i El Fasher, Sudan. NATOs Senior Military Liaison Team (SMLO) i Addis Abeba var kontaktpunktet mot både AU og afrikanske stater så vel som andre land engasjert i Darfur.

NATO-operasjonen koordinerte, i samarbeid med EU, strategisk lufttransport med forflytning av AMIS-personell inn og ut av Darfur: til sammen ca. 37 500 soldater og polititjenestemenn. Den bidro videre til trening av 184 offiserer fra AU særlig innen operasjonsplanlegging på strategisk nivå, dels i Addis Abeba, dels i El Fasher. NATO bidro også til etableringen av et Joint Operations Centre (JOC), samt til erfaringsinnhenting.

Norge bidro til operasjonen gjennom stabspersonell ved hovedkvarteret i Lisboa, samt med en stabsoffiser utplassert ved AU-hovedkvarteret i Addis Abeba, 2007.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg