N-terminal acetylering er en kjemisk reaksjon der en acetylgruppe (CH3CO-) overføres fra acetyl-koenzym A til den første aminosyren i et protein. Dette skjer ved hjelp av enzymer kalt N-terminal acetyltransferaser. N-terminal acetylering er en av de vanligste proteinmodifiseringene hos eukaryote og det antas at mer enn 85 prosent av alle proteiner i menneskekroppen er acetylert på den N-terminale enden. Reaksjonen er viktig for regulering og funksjon av proteiner.

Et protein består av en rekke aminosyrer som er hektet sammen av peptidbindinger. Disse dannes på ribosomet under under translasjonen i proteinsyntesen. Den nylagede enden av aminosyren har en fri aminogruppe som kalles N-terminal ende, og den andre enden av aminosyren har en fri syregruppe som kalles C-terminal ende. N-terminal acetylering forekommer hovedsakelig samtidig med proteinsyntesenribosomet (ko-translasjonelt), men for noen proteiner kan acetyleringen skje etter at hele proteinet er ferdig syntetisert (post-translasjonelt). En gruppe enzymer kalt N-terminal acetyltransferaser overfører en acetylgruppe fra acetyl-koenzym A til aminogruppen til den første aminosyren i et protein N-terminale enden. Dette kan føre til en endring i ladning, hydrofobisitet og størrelse på den N-terminale enden, som kan påvirke proteinets stabilitet, funksjon og lokalisasjon.

N-terminal acetylering er en av de vanligste proteinmodifiseringene hos eukaryoter, og forekommer også i prokaryote og arker.

Substratspesifisiteten til N-terminal acetyltransferaser er bestemt av identiteten til de to første aminosyrene. Feil i N-terminal acetylering kan ha betydning for kreftutvikling. Det er også kjent at mutasjoner i en bestemt N-terminal acetyltransferase kan forårsake psykisk utviklingshemming og tidlig barnedød.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg