Myrens Verksted

Flyfoto av Myrens Verksted på Torshov, tatt i 1950.
/Oslo Byarkiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Myrens Verksted. En del av de tidligere fabrikkhallene ved Akerselva.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sirkelkantsag, utviklet ved Myrens Verksted 1914. Norsk Teknisk Museum.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Myrens Verksted er en tidligere norsk industribedrift som drev et mekanisk verksted ved Øvre Foss i Akerselva i Oslo. Verkstedet ble i 1854 flyttet til Myren gård lengre opp langs elven, ved Torshov, da under navnet J. & A. Jensen, Myrens mekaniske Værksted. Området, som kalles Myrens verksted, er i dag gjort om til moderne næringsvirksomhet.

Myrens Verksted ble grunnlagt i 1848 av brødrene Andreas (1821–73) og Jens Jacob Jensen (1817–90). Svogeren Knud Dahl (1823–94) ble også tatt opp i firmaet, som i 1863 endret navn til J. & A. Jensen og Dahl, Myrens mekaniske Værksted.

Myren vokste til å bli landets ledende verksted for utvikling av norsk maskinteknologi. Det opprettet i 1870 en filial i Fredrikstad (fra 1906 A/S Fredriksstad mek. Verksted) og var i 1890 en av landets største bedrifter med 1000 arbeidere. I 1907 ble firmaet et aksjeselskap (Myrens Verksted A/S) og ble i 1928 overtatt av Kværner. Her ble det i 1987 sammenslått med Thune-Eureka i Lier til Kværner Eureka, og Myrens virksomhet i Oslo ble nedlagt året etter. Kværner solgte fabrikktomten i 1997, som nå er utviklet med boliger og næringsbygg. En av de gamle fabrikkbygningene ved Akerselva huser NRK Østlandssendingen.

Myrens Verksted spesialiserte seg opprinnelig på bygging og reparasjon av møllemaskineri og bygde sine første turbiner i 1850. Turbinproduksjonen skulle senere bli et av bedriftens hovedfelt. Fra 1860 ble Myren en stor leverandør av sagbruks- og høvlerimaskiner med eksport til flere land, litt senere også slipemaskiner til treforedlingsindustrien. På det siste feltet opprettet Myren og Karlstad Mekaniske Werkstad i Sverige i 1923 et felles selskap (Kamyr), som ble en av verdens fremste produsenter av treforedlingsutstyr og en forløper til bl.a. Kværner Pulping.

I Kværner-epoken produserte Myren også utstyr til fiskeindustri, næringsmiddelindustri, offshorevirksomhet med mer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg