Faktaboks

Uttale
morˈelos

Tepoztlán er en populær turistby, omringet av fjell.

/Flickr .
Lisens: CC BY 2.0

Morelos er en liten delstat i Mexico, på sørskråningen av den meksikanske høysletta, sør for Mexico by. Delstaten er 4950 km2 og har 1 903 811 innbyggere (INEGI, 2015). Hovedstad og største by er Cuernavaca. Delstaten er oppkalt etter frihetshelten José María Morelos, som var militærleder under den meksikanske revolusjonen.

Delstatens økonomi er basert på landbruk, turisme og urbanisering. Jordbruksområdet er rikt, med dyrking av sukkerrør, ris, frukt, mais og bønner. Industrien omfatter blant annet tekstil- og kjemikalieindustri, sukkerraffinering og fremstilling av fødevarer. Veieinettet er godt utbygget, med hovedforbindelse til Mexico by og Acapulco.

Blant delstatens turistattraksjoner er den førkolumbisketempelkonstruksjonen Xochicalco, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. I skråningen av vulkanen Popocatépetl ligger flere klostre fra 1500-tallet, bygget av munker fra dominikanerordenen, fransiskanerordenen og augustinerordenen. Disse står også på UNESCOs verdensarvliste. Et populært turistmål er landsbyen Tepoztlán. Her står et dominikanerkloster fra 1500-tallet platereskstil, i dag museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg