Moncef Marzouki

Faktaboks

Moncef Marzouki

Mocen ben Mohamed Bedoui-Marzouki

Født
7. juli 1945, Grombailia, Tunisia

Artikkelstart

Moncef Marzouki er en tunisisk lege, aktivist og politiker. Han var Tunisias overgangspresident i perioden 2011–2014. Marzouki ble valgt til interimpresident av parlamentet, som følge av opprøret i Tunisia det foregående år, til nyvalg ble holdt i desember 2014.

Marzouki studerte ved Collège Sadiki i Tunis og Lycée Regnault i Tanger, deretter medisin ved universitetet i Strasbourg, med spesialisering i indremedisin, nevrologi og folkehelse. Etter studiene og returen til hjemlandet i 1979 har han engasjert seg både sosialt og politisk, inklusive i å fremme menneskerettigheter. Som ung studerte han ikkevoldskampen til Mahatma Gandhi i India; senere satte han seg inn i overgangen fra apartheid-styre til demokrati i Sør-Afrika. I perioden 1981 til 2000 var han professor i medisin ved universitetet i Sousse.

I 1980 grunnla han menneskerettighetsorganisasjonen Ligue tunisienne des droits de l'homme, og i 1993 Comité national pour la défense des prisonniers d'opinion – som senere ble forbudt. Mellom 1989 og 1997 var han medlem av Den arabiske kommisjonen for menneskerettigheter, og dens president 1996–2000. I 1998 deltok han i etableringen av Conseil national pour les libertés en Tunisie, som han også ble leder for. Som aktivist ble han flere ganger arrestert.

I 2001 etablerte han Congrès pour la République, et politisk parti som ble forbudt året etter. Marzouki gikk da i eksil i Frankrike, og ledet partiet derfra. Etter at det tunisiske opprøret hadde fjernet president Zine el-Abidine Ben Ali, vendte han tilbake til Tunisia.

12. desember 2011 ble han valgt til landets midlertidige president av den folkeforsamling som var valgt for å utarbeide ny grunnlov. Ved det første frie presidentvalg i Tunisias historie tapte Marzouki mot Beji Caid Essebsi i andre og avgjørende valgomgang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg