Moncef Marzouki, tunisisk lege, aktivist og politiker; Tunisias overgangspresident 2011–14. Marzouki ble valgt til interimpresident av parlamentet, som følge av opprøret i Tunisia det foregående år – til nyvalg ble holdt i desember 2014.

Marzouki studerte ved Collège Sadiki i Tunis og Lycée Regnault i Tanger, deretter medisin ved universitetet i Strasbourg, med spesialisering i indremdisin, neurologi og folkehelse. Etter studiene og returen til hjemlandet i 1979 har han engasjert seg både sosialt og politisk, inklusive i å fremme menneskerettigheter. Som ung studerte han ikkevoldskampen til Mahatma Gandhi i India; senere satte han seg inn i overgangen fra apartheid-styre til demokrati i Sør-Afrika. I perioden 1981 til 2000 var han professor i medisin ved universitetet i Sousse.

I 1980 grunnla han menneskeskerettighetsorganisasjonen Ligue tunisienne des droits de l'homme, og i 1993 Comité national pour la défense des prisonniers d'opinion – som senere ble forbudt. Mellom 1989 og 1997 var han medlem av Den arabiske kommisjonen for menneskerettigheter, og den president 1996–2000. I 1998 deltok han i etableringen av Conseil national pour les libertés en Tunisie, som han også ble leder for. Som aktivist ble han flere ganger arrestert.

I 2001 etablerte han Congrès pour la République, et politisk parti som ble forbudt året etter. Marzouki gikk da i eksil i Frankrike, og ledet partiet derfra. Etter at det tunisiske opprøret hadde fjernet president Zine el-Abidine Ben Ali, vendte han tilbake til Tunisia.

12. desember 2011 ble han valgt til landets midlertidige president av den folkeforsamling som var valgt for å utarbeide ny grunnlov. Ved det første frie presidentvalg i Tunisias historie tapte Marzouki mot Beji Caid Essebsi i andre og avgjørende valgomgang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.