Mollisjok fjellstue

Artikkelstart

Mollisjok fjellstue/Mollesjohka fjellstue er en betjent turisthytte midt på Finnmarksvidda i Karasjok kommune, i Troms og Finnmark fylke; 381 meter over havet.

Faktaboks

Etymologi

navnet har ukjent betydning

Også kjent som

Mollisjohka fjellstue, Mollešjohka (nordsamisk)

Mollisjok fjellstue er en av de tre gjenværende av statens fjellstuer på Finnmarksvidda. Den ligger ved elva Jiesjohka, som har sitt utspring fra Finnmarks største innsjø Jiesjavri, ti kilometer nord for fjellstua. Fra fjellstua er det merkede ruter både sommer og vinter mot Alta og Karasjok, og til grendene Jergul og Suossjavri ved E92. Om sommeren er det traktorvei fra Cuavddatmohkki ved E92.

Historikk

Fra 1840-tallet og utover bygde staten et nett av fjellstuer på Finnmarksvidda for at først og fremst post- og embetsmenn skulle få seg husly og kost når de var på reise, men også for å tilby husvære for reindriftssamer og andre som ferdes på vidda. I dag er det bare Jotka, Mollisjok og Ravnastua som er i drift av disse.

Mollisjok fjellstue ble opprinnelig satt opp noen kilometer sør for dagens bebyggelse. På slutten av 1800-tallet ble den flyttet, og på 1920-tallet ble den utvidet.

Fjellstua, som det meste av bebyggelsen i området, ble brent av tyskerne på slutten av andre verdenskrig og måtte bygges opp igjen etter krigen. Fjellstua er senere påbygget og modernisert.

Fra 1988 har et minikraftverk forsynt fjellstua med elektrisitet til lys og matlagning, men ikke nok til oppvarming av rom.

Familien Eriksen har uavbrutt stått for driften av fjellstua siden 1920-tallet. I dag er det femte generasjon som driver stedet. Fjellstua har siden 2014 vært forvaltet av Landbruksdirektoratet.

Mollisjok er sjekkpunkt under Finnmarksløpet fra 2016. Fjellstua er helårsåpen.

Kart

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg