Mohamed Ibn Musa al-Khwarizmî var en arabisk matematiker og astronom. Han ble kjent for sine to lærebøker i aritmetikk og algebra. Gjennom tallrike oversettelser bidrog disse til innførelsen av arabisk-indiske tall og vakte interessen for matematikk i Vest-Europa.

 Al-Khwarizmî kom fra en familie i dagens Usbekistan og var sannsynligvis ikke araber. Han jobbet i Visdommens Hus i Bagdad under kalif al-Mamun, hvor det ble gjort mange oversettelser av greske og indiske vitenskapelige manuskripter til arabisk.

Den latinske versjonen av hans bok om aritmetikk, Algoritmi de numero Indorum, tolker al-Khwarizmîs navn som «Algoritmus», noe som er bakgrunnen til vårt ord algoritme. Tittelen til algebratraktaten Hisab al-jabr w'al-muqabala inneholder den opprinnelige formen til vårt ord algebra.

al-Khwarizmî kan, i enda større grad enn den greske Diofant, betraktes som «algebraens far», ettersom han undersøkte generelle ligninger i verbal form, mens Diofant var fokusert på tallteori.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. februar 2015 skrev Martine Brandt Lassen

Jeg går for tiden gjennom en del artikler om muslimske vitenskapsmenn og lurte i den forbindelse på om det var mulig å få utvidet denne artikkelen?

22. juni 2015 svarte Andreas Tjernshaugen

Hei, takk for kommentar og beklager alt for sent svar. Vi mangler for tiden fagansvarlig for dette området og derfor har kommentaren din blitt liggende. Jeg kan dessverre ikke love noen utvidelse av artikkelen med det første. Når vi får en fagansvarlig på plass kan det hende vedkommende vil legge til litt. Dette oppslagsordet er nok ikke aller øverst på vår prioriteringsliste. Ett av kriteriene vi prioriterer etter er hvor mange som søker informasjon om et emne.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.