Minnehallen i Stavern

Minnehallen i Stavern er et monument til minne om falne sjøfolk i første og andre verdenskrig. Monumentet ble innviet i 1926.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Stavern. Minnehallen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Minnehallen i Stavern i Vestfold er opprinnelig reist som et monument for falne sjøfolk fra første verdenskrig, men det er også minnesmerke for falne fra andre verdenskrig. Tårnet finnes den dag i dag på Krutthuskollen rett sør for den gamle orlogsstasjonen i Stavern.

Den 22 meter høye pyramiden som Stavern er alene om å ha som et unikt minnesmerke i Norge, ble bygd i 1924–1926 etter en arkitektkonkurranse i 1923. Arkitekt Andreas Hesselberg Bjercke og Georg Eliassen vant denne arkitektkonkurransen. I 1926 var Haakon 7 i Stavern og innviet Minnehallen.

Inne i Minnehallen finnes det tavler med 1892 navn etter falne i første verdenskrig. Det finnes også en tavle over 3456 falne etter andre verdenskrig. Minnebøkene som ligger tilgjengelig for alle, viser navn over omkomne sjøfolk i innenriksfart under andre verdenskrig, samt andre nordmenn på utenlandske skip og norske sjøfolk som under andre verdenskrig døde av andre årsaker enn direkte krigshandlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg