Faktaboks

Béla Kun
egentlig navn Béla Kohn eller Béla Cohn
Født
20. februar 1886, Szilágycseh, Østerrike-Ungarn (nå i Romania)
Død
1938, Moskva, Sovjetunionen (nå Russland)
Levetid - kommentar
offisielt død i fengsel 30. november 1939, senere avdekket at han sannsynligvis ble henrettet 29. august 1938
Béla Kun
Bela Kún taler for en folkemengde i juni 1919, mens han var leder for den kortlivede sosialistiske rådsrepublikken i Ungarn.
Av .

Béla Kun var en ungarsk politiker. Han etablerte det ungarske kommunistpartiet og hadde makten i Ungarn en kort periode i 1919, da kommunistene utropte den ungarske rådsrepublikk.

Under første verdenskrig var Kun i russisk fangenskap og sluttet seg til Vladimir Lenin. I november 1918 vendte Kun tilbake til Ungarn og dannet det ungarske kommunistpartiet. I mars 1919 ble han sjef og utenriksminister i den kommunistiske rådsregjeringen som innledet terror mot de borgerlige. Regjeringen ble styrtet august samme år og Kun flyktet til Sovjetunionen, der han en tid var medlem av Kominterns eksekutivkomité. Kun falt senere som offer for Josef Stalins utrenskninger, kalt den store terroren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg