Mike Nichols

Faktaboks

Mike Nichols
Mikhail Igor Peschkowsky
Uttale
nˈiklz
Født
6. november 1931, Berlin, Tyskland
Død
19. november 2014, New York City, USA

Artikkelstart

Mike Nichols var en amerikansk-tysk filmregissør og teaterregissør. Han vant både Oscar-, Golden Globe-, Grammy- og Tony-prisen.

Han ble født i Tyskland, men flyktet som barn i 1939 med familien fra hjemlandet til USA. Nichols utdannet seg som skuespiller, og slo igjennom med kabareter sammen med Elaine May på begynnelsen av 1960-årene, før han begynte som teaterinstruktør på Broadway. Sammen med May vant han Grammy-prisen for beste komediealbum, An Evening with Mike Nichols and Elaine May (1961).

Nichols fikk hele åtte Tony-priser for sin regi, og fire av dem for iscenesettelser av Neil Simon-stykker, deriblant Barefoot in the Park (premiere i 1963, pris i 1964) og The Odd Couple (Litt av et par, 1965). Sistnevnte pris dekket også hans regi av Murray Schisgal-komedien Luv (premiere i 1964). Han vant i tillegg for musikalen Annie (1977), for Tom Stoppards The Real Thing (Det helt store, 1984), for Monty Python-musikalen Spamalot (2005) og for Arthur Millers Death of a Salesman (En handelsreisendes død, 2012).

Filmregidebuten Who's Afraid of Virginia Woolf? (Hvem er redd for Virginia Woolf?, 1966), med Elizabeth Taylor og Richard Burton, fikk stor oppmerksomhet, og Nichols vant Oscar-prisen for beste regi med kinosuksessen The Graduate med Dustin Hoffman (Manndomsprøven, 1967). Etter filmer som Catch 22 (1969) og Carnal Knowledge (Kjødets lyst, 1971) var han noen år opptatt med TV- og teaterarbeid, men vendte tilbake til filmen med Silkwood (1983), et drama med handling fra atomindustrien med Meryl Streep i hovedrollen.

I samarbeid med Nora Ephron laget han Heartburn (1985), med Jack Nicholson og Streep, mens Postcards from the Edge (Hilsen fra Hollywood, 1990) var en satire over dagens amerikanske filmindustri. Farsen Birdcage (Lånte fjær, 1996), med Robin Williams, ble en betydelig kinosuksess, og var en filmversjon av Jean Poirets teaterstykke La Cage aux Folles (1973). Closer (2004) var et psykologisk drama om kjærlighet og utroskap, basert på teaterstykket av Patrick Marber, mens Charlie Wilson's War (2007), med Tom Hanks og Julia Roberts, var en politisk dramakomedie basert på virkelige hendelser.

Fire ganger ble Nichols nominert til Oscar-prisen: for beste regi (Who's Afraid of Virginia Woolf?, Silkwood og Working Girl) og for beste film, The Remains of the Day (1993), som han produserte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg