Michael Mann

Faktaboks

Michael Mann
Uttale
mæn
Født
5. februar 1943, Chicago

Artikkelstart

Michael Mann er en filmregissør og filmprodusent fra USA.

Han ble utdannet ved London International Film School og begynte sin karriere som manusforfatter innen TV. Debuten som regissør var med TV-filmen The Jericho Mile (1979), med handling lagt til et fengsel, og den første spillefilmen Thief (1981) hadde James Caan i rollen som skapsprenger. Mann gjorde seg ettertraktet som produsent med den populære TV-serien Miami Vice (1984–1989), med Don Johnson, og har siden vært en sentral og stilsikker regissør i Hollywood.

Manhunter (1986) var basert på forfatter Thomas Harris' seriemorder Hannibal Lecter, og Mann fikk mye ros for den dramatiske The Last of the Mohicans (Den siste mohikaner, 1992), etter James Fenimore Coopers roman og med Daniel Day-Lewis som Lærstrømpe. Han oppnådde stor kinosuksess med den utradisjonelle ransfilmen Heat (1995), med Al Pacino og Robert De Niro, mens The Insider (1999) hadde Russell Crowe i rollen som Jeffrey Wigand, den amerikanske forskeren som avslørte tobakksindustrien. Filmen ga ham tre Oscar-nominasjoner: beste film, beste regi og beste originalmanus. Aviator (2004), om Howard Hughes, ble Oscar-nominert som beste film.

Ali (2001) fortalte historien om bokseren Muhammad Ali, spilt av Will Smith, og Collateral (2004) var en dyster thriller med Tom Cruise som leiemorder. Mann har siden regissert en filmversjon av Miami Vice (2006), og Public Enemies (2009), med Johnny Depp som gangsteren John Dillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg