Johnny Depp

Faktaboks

Johnny Depp
John Christopher Depp II
Født
9. juni 1963, Owensboro, Kentucky

Johnny Depp på en premiere av Alice Through the Looking Glass i 2016.

.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Johnny Depp er en filmskuespiller fra USA, og en av de betydeligste i sin generasjon. Han er særlig kjent for sine mange uortodokse rollevalg, og for sitt mangeårige samarbeid med filmskaperen Tim Burton. Depp har vunnet en Golden Globe for hovedrollen i Tim Burton-filmen Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street fra 2007.

Fra Elvis til outsider

Depp debuterte i A Nightmare on Elm Street (1984) og hadde en birolle som soldat i Oliver Stones Platoon (1986). Han ble for alvor lagt merke til som Elvis-rocker i John Waters' Cry-Baby (1989) og som outsideren i Burtons Edward Scissorhands (Edward Saksehånd, 1990). Sistnevnte var den første av mange samarbeidsprosjekter med Burton. Depp fulgte opp med fine prestasjoner i What's Eating Gilbert Grape? (Hva er det med Gilbert Grape?, 1993) i regi av Lasse Hallström, og filmregissørportrettet Ed Wood (1993), også i regi av Burton.

Utfordrende roller

Han har siden vært en av den amerikanske filmens ledende skuespillere i et bredt og utfordrende utvalg av roller, blant annet som standhaftig FBI-agent i Donnie Brasco (1997), ruset gonzo-journalist i Fear and Loathing in Las Vegas (Frykt og avsky i Las Vegas, 1998), viktoriansk politimann i From Hell (2001), sjørøver og bohem i Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003; oppfølgere i 2006, 2007, 2011 og 2017) og Peter Pans opphavsmann James Matthew Barrie i Finding Neverland (2004). For de to sistnevnte filmene ble han Oscar-nominert.

Depp og Burton

Johnny Depp spilte slående roller som den gåtefulle Willy Wonka i nyinnspillingen av Charlie and the Chocolate Factory (Charlie og sjokoladefabrikken, 2005), den hevngjerrige barbereren i Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Sweeney Todd – Demonbarberen av Fleet Street, 2007; Oscar-nominasjon) og som den gale hattemakeren i Alice in Wonderland (Alice i Eventyrland, 2010), alle i regi av Burton, og som Tonto i The Lone Ranger (2013).

Etter sitt portrett av Whitey Bulger i det biografiske mafiadramaet Black Mass (2015) hadde Depp en mindre rolle i eventyrfilmen Fantastic Beasts And Where To Find Them (Fabeldyr og hvor de er å finne, 2016) og deretter en sentral rolle i Kenneth Branaghs innspilling av Murder on the Orient Express (Mord på Orientekspressen, 2017).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg