Johnny Depp sammen med Keira Knightley i Gore Verbinski-filmen Pirates of the Caribbean (2003). For hovedrollen som den karismatiske sjørøverkapteinen Jack Sparrow ble Depp nominert til Oscar-pris.

Depp, Johnny (Pirates of the Caribbean) av Buena Vista International/※. Gjengitt med tillatelse

Johnny Depp, filmskuespiller fra USA, en av de betydeligste i sin generasjon. Han er særlig kjent for sine mange uortodokse rollevalg, og for sitt mangeårige samarbeid med filmskaperen Tim Burton.

Depp debuterte i A Nightmare on Elm Street (1984) og hadde en birolle som soldat i Oliver Stones Platoon (1986). Han ble for alvor lagt merke til som Elvis-rocker i John Waters' Cry-Baby (1989) og som outsideren i Burtons Edward Scissorhands (Edward Saksehånd, 1990); sistnevnte var den første av mange samarbeidsprosjekter med Burton. Depp fulgte opp med fine prestasjoner i What's Eating Gilbert Grape? (Hva er det med Gilbert Grape?, 1993) i regi av Lasse Hallström, og filmregissørportrettet Ed Wood (1993), også i regi av Burton.

Depp har siden vært en av den amerikanske filmens ledende skuespillere i et bredt og utfordrende utvalg av roller, blant annet som standhaftig FBI-agent i Donnie Brasco (1997), ruset gonzo-journalist i Fear and Loathing in Las Vegas (Frykt og avsky i Las Vegas, 1998), viktoriansk politimann i From Hell (2001), sjørøver og bohem i Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003; oppfølgere 2006, 2007, 2011 og 2017) og Peter Pans opphavsmann James Matthew Barrie i Finding Neverland (2004).

Han spilte slående roller som den gåtefulle Willy Wonka i nyinnspillingen av Charlie and the Chocolate Factory (Charlie og sjokoladefabrikken, 2005), den hevngjerrige barbereren i Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Sweeney Todd - Demonbarberen av Fleet Street, 2007) og som den gale hattemakeren i Alice in Wonderland (Alice i Eventyrland, 2010), alle i regi av Burton, og som indianeren Tonto i The Lone Ranger (2013).

Etter sitt portrett av Whitey Bulger i det biografiske mafiadramaet Black Mass (2015) hadde Depp en mindre rolle i eventyrfilmen Fantastic Beasts and Where to Find Them (Fabeldyr og hvor de er å finne, 2016) og deretter hovedrollen i Kenneth Branaghs nyversjon av Murder on the Orient Express (Mord på Orientekspressen, 2017).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.