Faktaboks

Marie-Aude Murail
Født
6. mai 1954, Le Havre
Marie-Aude Murail

Marie-Aude Murail er en fransk barnebokforfatter. Hun ble tildelt den internasjonale H.C. Andersen-prisen fra IBBY i 2022 og har tidligere mottatt flere andre utmerkelser, som den franske Æreslegionen i 2004.

Murail kommer fra en kunstnerfamilie. Faren er lyriker, mora journalist, en bror er komponist, en bror er barnebokforfatter og ei søster er barnebokforfatter. Hun studerte litteratur på Sorbonne-universitetet i Paris, og tok doktorgrad på adapsjoner av klassiske bøker for barn.

Hennes første utgivelse var en roman for voksne, Passage (1985). Siden barnebokdebuten med Mystère (1987) har hun konsentrert seg om barnebøker. I løpet av tretti år utga hun over hundre barnebøker, og hun har jobbet i mange ulike sjangre.

Blant hennes bokserier kan nevnes Emilien-serien, oppvekstromaner om 14 år gamle Emilien Pardini; spenningsbøkene i Nils Hazard-serien, hvor hovedpersonen er en eksentrisk professor og etruskolog ved Sorbonne; og L'Espionne-serien, fantasybøker med alver og vampyrer. Hun har også skrevet historiske romaner fra Viktoriatiden. I Simple (2004) må hovedpersonen ta omsorg for en storebror med språk- og læringsvansker; denne boka ble belønnet med Deutscher Jugendliteraturpreis 2008. Hennes mest kjente roman er Oh Boy (2000), som med humor skildrer tre foreldreløse søsken på jakt etter fosterforeldre, kombinert med spørsmål om homofil identitet. Denne romanen er filmet for TV og satt opp på teatret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • La Revue des livres pour enfants. Temanummer om Murail, 2017
  • Fransk IBBY. Murail dossier. 2022. pdf-fil
  • Marie Lallouet og Michael Lavi. «Marie-Aude Murail, Absolutely». I: Bookbird; nr 3, 2018. Les artikkelen her
  • Nathalie Beau og Evanthia Christoforo. «Marie-Aude Murail: A Perpetually Questioning Author». I: Bookbird; nr 3, 2020. Les artikkelen her

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg