Faktaboks

Maria Tryti Vennerød
Født
17. januar 1978

Maria Tryti Vennerød er en norsk dramatiker, som i 2005 mottok den nasjonale Ibsenprisen for sitt teaterstykke Dama i luka,først vist på Norsk Dramatikkfestival i 2004. Vennerød skriver poetisk, politisk og nynorskspråklig dramatikk, ofte i en fragmentert form som gir regissørene stor frihet til å ta egne formvalg.

Vennerød debuterte med Meir i 2002. Året etter vant hun en norsk-svensk dramatikerkonkurranse med sitt stykke Frank, som første gang ble oppført på Det Norske Teatret to år senere. Siden har hun blant annet skrevet teatertekstene Krokodillen (2006, urpremiere på Teater Ibsen), Gokk (2007, urpremiere på Sogn og Fjordane Teater i egen regi) og Nasjonal prøve (2011).

Prosjektet Ikkje direkte råka, der hun i poetisk form reflekterte over rettssaken mot Anders Behring Breivik, ble nominert til Heddaprisen i klassen for særlig kunstnerisk innsats i 2012.

Som en av flere dramatikere bidro hun med tekster til maratonforestillingene Bibelen (2013) og Andre verdskrigen – Natt i verda (2016) på Det Norske Teatret. Med sin daværende samboer, komponisten Julian Skar, skapte hun familiemusikalen Snøkvit (2017) for samme teater. Hennes Goliat var åpningsforestillingen på Vega Scene i 2018, og er også innkjøpt av det svenske nasjonalteatret Dramaten. Vennerød er dessuten deltaker i Dramatens skriveprogram Bergman studio.

Utgivelser

  • Meir. Fire skodespel, Det Norske Samlaget 2007 (dramatikk)
  • Gokk. Tre skodespel, Det Norske Samlaget 2009 (dramatikk)
  • Neverland, Cappelen Damm, 2010 (dramatikk)
  • Nasjonal prøve, Cappelen Damm, 2011 (dramatikk)
  • Ikkje direkte råka, Cappelen Damm, 2012 (dramatikk)
  • Skredfare, Cappelen Damm, 2014 (dikt og andre tekster)
  • Rein natur, Cappelen Damm, 2016 (dramatikk)
  • Goliat, Gloria Forlag, 2018 (dramatikk)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg