Marcus & Martinus

Marcus & Martinus under Idrettsgallaen 2019 i Stavanger.
/NTB Scanpix.

Marcus & Martinus er en norsk popduo bestående av tvillingene Marcus og Martinus Gunnarsen. Duoen har hatt stor suksess blant et ungt publikum med sine egenkomponerte låter sunget på helgelandsdialekt. Siden har de gått over til å synge på engelsk.

Marcus og Martinus Gunnarsen ble født 21. februar 2002 på Elverum og vokste opp på Trofors i Nordland. De slo gjennom som Marcus & Martinus i 2012, da de ti år gamle vant MGPjr med den selvbiografiske sangen To dråper vann. Den nådde åttendeplass på VG-lista, hvor deres debutalbum Hei (2015) gikk til topps og ble liggende i 126 uker. Samme år greide duoen tredjeplass med låta Elektrisk, der de fikk hjelp av artisten Katastrofe. En utvidet utgave av albumet, med seks bonuskutt, ble lansert høsten 2015 under navnet Hei – Fan-spesial. De ble nominert til Spellemannprisen i tre kategorier: årets nykommer, popgruppe og låt (Elektrisk). I 2016 ble de tildelt prisen Årets spellemann.

Marcus & Martinus gikk i mai 2016 til topps med sin første engelskspråklige single, Girls (der Madcon gjestet). Gjestevokalist på oppfølgeren Light It Up var Samantha J. Høsten 2016 kom albumet Together (førsteplass i Norge og Sverige, Topp 10 i Finland, Topp 20 i Danmark) og boka om duoen: Vår historie. I januar 2017 var det premiere på kinodokumentaren Marcus & Martinus – Sammen om drømmen. Samme år fikk de en hit med Like It Like It (feat. Silento) og lanserte albumet Moments, som ble nominert til Spellemannprisen. I 2019 ga de ut minialbumet Soon, som ikke kom inn på VG-lista.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Ano Nymous

Sitat: "synger .... på helgelandsdialekt" Er det verkelig helgelandsdialekt? I så fall har talemålet på Helgeland endra seg i retning bymål langt fortare enn mange har fått med seg. (Kommentar til sitat frå teksten nedst på sidene: ” Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Med to millioner brukere i måneden og 250 000 leste artikler hver dag er leksikonet Norges største nettsted for forskningsformidling.” Snl er ikkje finansiert av lesarane med direktebetaling, ikkje heilfinansiert over statsbudsjettet, men med over 1/3 direkte statstilskot og resten frå det offentlege via via via. Så ”gratis” er det ikkje. Spørsmål: Kor er nynorskartikkelen i Snl? )

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Ano. Eg er ikkje så sterk på dialekter, så det kan andre få faktasjekke, men M&M er om ikkje anna frå helgeland og dei syng på dialekt, så heilt borti natta kan vel ikkje artikkelen vere. SNL er gratis å bruke, ikkje å lage. Ein kan no skrive på nynorsk eller bokmål i leksikonet, på same måte som at dei som les nyhende i NRK nyttar si målform. I SNL kan alle kommentere og foreslå endringar, men alle må skrive under fullt navn. Beste helsing Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg