Manuel Zelaya

Faktaboks

Manuel Zelaya
Født
20. september 1952

Artikkelstart

Manuel Zelaya er en honduransk sivilingeniør, rancheier og politiker for det liberale partiet PLH, som var president i Honduras fra 2006 til 2009, da han ble avsatt i et militærkupp.

Politisk karriere

Manuel Zelaya ble aktiv i politikken på 1970-tallet og var representant i kongressen i Honduras fra 1985 til 1998, da han ble landets investeringsminister.

President

I 2005 vant Zelaya presidentvalget mot den konservative Porfirio Lobo Sosa med cirka 51 prosent av stemmene. Han hadde lov og orden og kamp mot fattigdom som hovedsaker i valgkampen, men gikk også inn for å få flere i jobb, styrke demokratiet og gjøre forvaltningen mer åpen og mindre korrupt.

Avsettelse

Etter honduransk grunnlov kan ikke presidenten gjenvelges, og Zelaya forsøkte derfor å få endre grunnloven slik at han kunne stille opp på nytt. Forut for valgkampen 2009 ville han arrangere en folkeavstemning om dette, men denne ble stanset av høyesterett, som i stedet initierte et militærkupp. Zelaya ble arrestert og avsatt 28. juni 2009, og ble fløyet til Costa Rica, der han søkt politisk asyl. Kongressen innsatte Roberto Micheletti som midlertidig president.

Etterspill

Avsettelsen av Manuel Zelaya ble fordømt fra flere hold, blant annet av FN, USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), og sistnevnte suspenderte Honduras' medlemskap som følge av kuppet. Etter flere mislykkede forsøk kom Zelaya i september 2009 tilbake til Honduras, der han søkte tilflukt i den brasilianske ambassaden. Amerikanske forsøk på å fremforhandle en samlingsregjering lyktes ikke, og Zelaya reiste siden i eksil i Den dominikanske republikk, og Porfirio Lobo Sosa ble valgt til ny president i Honduras. I 2011 signerte Zelaya og president Lobo en avtale som gjorde at de mange korrupsjonsanklagene mot Zelaya ble frafalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg