Richard Suttie

Faktaboks

Richard Suttie
Født
7. februar 1972
Richard Suttie sammen med Maiko Nishino i Nasjonalballettens produksjon av Giselle.
Maiko Nishino
Av /Den Norske Opera og Ballett.

Artikkelstart

Richard Suttie er en profilert norsk-britisk danser som etter endt dansekarriere har fortsatt å prege norsk ballett som assisterende ballettsjef for Nasjonalballetten, hvor han også leder ungdomskompaniet Nasjonalballetten UNG. I tillegg er han lærer ved Ballettskolen ved Den Norske Opera og Ballett og Kunsthøgskolen i Oslo.

Richard Suttie fikk sin grunnutdannelse i ballett ved Den Norske Operas ballettskole og ble uteksaminert fra The Royal Ballet Schools Upper School i London i 1990.

Karriere

Suttie ble ansatt ved Nasjonalballetten i 1990 og forfremmet til solist i 1992. Etter en imponerende og lang solistkarriere i Nasjonalballetten hadde han sin avskjedsforestilling i 2012. Suttie har tolket alle de ledende rollene i kompaniets klassiske repertoar, blant annet Franz i Coppélia, tittelrollen i Apollo og i Romeo og Julie, Basilo i Don Quixote, hovedrollen som alvekongen Oberon ved urpremieren på En midtsommernattsdrøm våren 1995, tittelrollen i Crankos Onegin, Albrecht i Giselle, prinsen i Askepott, prinsen i Nøtteknekkeren og prins Siegfried i Svanesjøen. Innen det mer moderne repertoaret har Richard utmerket seg, særlig i koreografier av Glen Tetley, Juri Kylian, Lightfoot/Leon og William Forsythe.

Priser

Richard Suttie er tildelt Esso-prisen i 1991, Kritikerprisen for Grand-Maitres Exilium i 1999, Åse Byes ærespris i 2005 og sponsorprisen som Årets danser i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg