Faktaboks

Magnús Blöndal Jóhannsson
Født
8. september 1925, Langanes
Død
1. januar 2005
Magnús Blöndal Jóhannsson.
.

Magnús Blöndal Jóhannsson var en modernistisk islandsk komponist, særlig kjent som en av Islands fremste avantgardister. Ifølge Thorkell Sigurbjörnsson virket Jóhannssons verker «meget sjokkerende og provoserende i Reykjaviks musikkliv». Jóhannssons Fjórir Abstraktsjónir (1951) for piano, var det første verket fra Island komponert med tolvtoneteknikk, mens hans Elektrónísk Stúdía (1959), for piano, blåsekvintett og lydbånd, var den første elektroakustiske musikken fra landet.

Andre viktige verker er det rent elektroniske verket Samstirni (1960), som Karlheinz Stockhausen holdt frem på sin forelesningsturné i USA, og Punktar (1962), for symfoniorkester og elektronikk. Jóhannsson tok en lenger komposisjonspause på 1970-tallet. Men etter at han flyttet til USA i 1980 for en kortere periode, begynte han å komponere igjen. Musikken var nå enklere og mer tilgjengelig, nærmest meditativ. Eksempler på dette er Adagio (1980) for strykeorkester og perkusjon, og Solitude (1983) for fløyte, skrevet til Manuela Wiesler.

Jóhannsson studerte piano i Reykjavik frem til 1945, før han fra 1947 til 1954 studerte komposisjon under Bernard Wagenaar og Marion Eugénie Bauer ved Julliard School of Music i New York. Her fikk Jóhannsson også kontakt med Edgard Varése.

Tilbake på Island fikk han jobb som repetitør og dirigent på Nasjonalteateret, samtidig som han arbeidet som produsent i den islandske kringkastingen. På 1950-tallet besøkte han lydstudioene i Köln, Warszawa og Paris, og ble kjent med den kontinentale utviklingen av elektronisk musikk. Dette, kombinert med kringkastingsjobben hvor han fikk tilgang til enkle elektroniske hjelpemidler, gjorde at han kunne prøve ut det elektroakustiske medium.

Jóhannsson var også, sammen med blant annet Jón Nordal, en av de drivende krefter i Musica Nova, en gruppe unge komponister og musikere som ville fremme samtidsmusikken, da den ble dannet i 1959.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Monografier

  • Bergendal, Göran. (1991). New Music in Iceland. Iceland Music Information Centre.
  • Smith, Frederick Key. (2002). Nordic Art Music: From the Middle Ages to the Third Millennium. Praeger.

Leksikonartikler

  • Sigurbjörnsson, Thorkell. (1979). «Magnús Blöndal Jóhannsson». I Cappelens musikkleksikon, bind 3. J. W. Cappelens Forlag.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg