Maglemosekulturen er en betegnelse på en mesolittisk kulturgruppe fra tiden 7500–6000 fvt., oppkalt etter rike arkeologiske boplassfunn ved Mullerup i den såkalte Maglemose på Vest-Sjælland i Danmark. Andre store sjællandske boplasser er Holmegård og Sværdborg.

I Maglemosekulturens redskaper er flekketeknikken lite utviklet; flinten trer i det hele tilbake for ben og horn, som bearbeides til harpuner, lystertenner, økser, kniver og angler. Ben- og trespisser med innsatte flintegger finnes også; sakene er ofte dekorerte med overveiende geometriske mønstre; små dyreskulpturer forekommer. Den egentlige Maglemosekulturen er også utbredt til Sør-Sverige. Man kjenner best sommerboplassene som var anlagt på lave øyer og holmer i innlandet; folkene levde utelukkende av jakt, fiske og samlervirksomhet, og boligene var hytter med barkgulv. De samtidige kystboplasser må ha ligget i områder som nå er oversvømt av havet.

Betegnelsen Maglemosekulturen brukes også om tilsvarende grupper og funn fra Øst-England og Nord-Tyskland, som sammen med den nær beslektede, østbaltiske Kundakulturen utgjør et større nordeuropeisk kulturområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg