MS-DOS, skjermbilde av command prompt
MS-DOS, skjermbilde av command prompt
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

MS-DOS var et operativsystem utviklet av Microsoft for Intel-baserte PC-er. Operativsystemet var kommandobasert og tekstbasert, men det støttet også å kjøre grafiske applikasjoner slik som spill.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Microsoft Disk Operating System

Mange av funksjonene og verktøyene fra MS-DOS finner man i dag igjen i terminal (kommandolinje / command prompt) i Windows. Dette er imidlertid ikke regnet som noe eget operativsystem.

Historikk

Første versjonen av MS-DOS som kom i 1981, og var et direkte oppkjøp og en navnendring av operativsystemet QDOS (Quick and Dirty Operating System). Senere versjoner bygget videre på denne kodebasen.

Fra MS-DOS til Windows

MS-DOS ble som et eget operativsystem jevnlig oppgradert frem til 1994. De første versjonene av Windows ble da kjørt som en applikasjon i MS-DOS. I 1995 kom imidlertid Windows 95, den første Windows-utgaven som ble kjørt som et operativsystem direkte på maskinen. I stedet ble MS-DOS nå et system som kunne startes i Windows eller bootes spesielt (for eksempel i forbindelse med gjenoppretting).

MS-DOS-versjon 7, 7.1 og 8 fulgte med henholdsvis Windows 95, Windows 98 og Windows Me, før utviklingen av MS-DOS som et produkt stoppet helt. I praktisk betydde dette at MS-DOS gikk fra å ha vært verdens mest brukt operastivsystem til å fases helt ut i løpet av 5 år. De fleste brukerne opplevde imidlertid at de brukte Windows, ikke MS-DOS, også før Windows 95 ble lansert.

PC-DOS

MS-DOS ble også utgitt i en parallellversjon navngitt PC-DOS for IBM PC-er fra 1981 til 1993. Etter dette ble PC-DOS videreutviklet uavhengig av Microsoft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Christian Henrichsen

På det bildet der det er en GIF med tekst under som sier at det er MS-DOS/command prompt, så er teskten feil. Det er ikke MS-DOS eller Command prompt, med det er en DOS emulator kalt DOS-BOX som ligner på MS-DOS,men det er ikke det samme.

svarte Ola Nordal

Hei Christian. Det har du rett i. Vi skal prøve å finne et mer korrekt bilde (noe som er litt vanskelig da "ekte" skjermbilder av MS-DOS så å si ikke finnes). Hilsen Ola i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg