Lysikrates-monumentet

. Begrenset gjenbruk

Lysikrates-monumentet, antikt monument i Athen, foran østenden av Akropolis i bydelen Pláka. Monumentet er bygd i 334 fvt. for utstilling av et seierstrofé som ateneren Lysikrates hadde vunnet som choreg (teaterprodusent) ved dionysiene. Lysikrates-monumentet er det eneste bevarte av de såkalte choregmonumentene, som ble reist av vinnerne i de årlige teaterkonkurransene og som det ifølge antikke kilder (særlig Pausanias) skal ha eksistert mange av.

På en fire meter høy firkantet sokkel står en 6,5 meter høy sirkelrund konstruksjon i pentelisk marmor, kranset av seks korintiske halvsøyler. Monumentet er det eldste kjente med søyler i korintisk stil i eksteriøret. Søylene bærer en lav kuppel toppet av tre volutter som trofeet,  en gylden trefot, var montert over. Selve trofeet er senere gått tapt. Relieffrisen over søylene viser tyrrhenske pirater som blir omskapt til delfiner av guden Dionysos.

Lysikrates-monumentet har hatt betydning i europeisk arkitektur og stilhistorie som inspirasjon for dekorative elementer, for eksempel omkring dører og vinduer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.