Lysikrates-monumentet
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Lysikrates-monumentet er et antikt monument i Athen, foran østenden av Akropolis i bydelen Pláka. Monumentet er bygd i 334 fvt. for utstilling av et seierstrofé som ateneren Lysikrates hadde vunnet som koreg (teaterprodusent) ved dionysiene. Lysikrates-monumentet er det eneste bevarte av de såkalte koregmonumentene, som ble reist av vinnerne i de årlige teaterkonkurransene, og som det ifølge antikke kilder (særlig Pausanias) skal ha eksistert mange av.

Beskrivelse

På en fire meter høy firkantet sokkel står en 6,5 meter høy sirkelrund konstruksjon i pentelisk marmor, kranset av seks korintiske halvsøyler. Monumentet er det eldste kjente med søyler i korintisk stil i eksteriøret. Søylene bærer en lav kuppel toppet av tre volutter som trofeet, en gylden trefot, var montert over. Selve trofeet er senere gått tapt. Relieffrisen over søylene viser tyrrhenske pirater som blir omskapt til delfiner av guden Dionysos.

Lysikrates-monumentet har hatt betydning i europeisk arkitektur og stilhistorie som inspirasjon for dekorative elementer, for eksempel omkring dører og vinduer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg