dionysier

En nederlandsk etsing fra 1672–1689 av en romersk statue av Dionysos og en satyr. Bildet er fra samlingen til British Museum.

Artikkelstart

Dionysier var fester for den gammelgreske guden Dionysos. Særlig kjent er dionysiene i Athen, de mindre eller landlige dionysiene og lenéene, som ble feiret om vinteren, anthesteriene tidlig på våren, og en måned senere de store dionysiene for Dionysos Elevtherevs.

Faktaboks

Uttale
dionˈysier

Vinguden ble feiret mange steder i Hellas, selv langt ned i historisk tid, ofte med voldsom dans og ville seremonier. Dyrkelsen av ham i Attika tok derimot tidlig et mer kultivert preg, selv om det alltid også var plass for løssluppen munterhet her og.

Til dionysiene hørte korsanger, både livsglade og med mer alvorlig innhold. Disse korsangene danner et av utgangspunktene for en ny kunstart som vokste frem på 500-tallet fvt., til dels det lystige satyrspillet og komedien, til dels den alvorlige tragedie. Særlig var skuespillene knyttet til hovedfesten, de store dionysier, som opptok hele fem dager, hvorav én var til komedieoppførelser og tre til tragedier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg