Christian 4 og Kirsten Munk
Et kjent eksempel på morganatisk ekteskap er Christian 4.s ekteskap med Kirsten Munk. De giftet seg i 1615, og de fikk til sammen 10 barn. Kongen beskyldte Kirsten for utroskap, og i 1628 forlot hun hoffet.

Morganatisk ekteskap eller ekteskap til venstre hånd er en eldre betegnelse på en fyrstelig eller høytstående manns ekteskap med kvinne av lavere sosial stand og hvor kvinnen ikke oppnår fulle hustrurettigheter. Kvinnen og barna i et slikt ekteskap fikk ikke mannens (farens) særlige stands- eller politiske rettigheter, men for øvrig inntrådte de vanlige virkningene av ekteskap. Barna ble ansett for å ha ætt etter ekteskap, og det var ikke anledning for henne til samtidig å inngå ordinært ekteskap.

Faktaboks

Uttale
morganˈatisk ekteskap
Etymologi
middellatin, omdannet av morganatica, en latinisering av germansk ‘morgengave’
Også kjent som

ekteskap «til venstre hånd»

Betegnelsen morganatisk ekteskap skriver seg fra at hustruen opprinnelig ikke fikk noen andel i mannens formue, bortsett fra den morgengave han hadde lovet henne ved ekteskapets inngåelse.

Et kjent eksempel på morganatisk ekteskap er Christian 4s ekteskap med Kirsten Munk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg