Louis Vuitton

Louis Vuittons sønn Georges Vuitton tegnet merkets nå verdenskjente monogram i 1896 for å forhindre plagiering.
Av .
En reklame for kofferter fra Louis Vuitton fra 1898.
En falsk Louis Vuitton-veske som har blitt beslaglagt i tollkontroll. Louis Vuitton blir utsatt for kopiering, en virksomhet de bruker store ressurser på å stoppe.

Artikkelstart

Louis Vuitton er et fransk varemerke og firma for luksusvarer. De lager først og fremst eksklusive og kostbare håndvesker og kofferter. Deres logo, et monogram sammensatt av L og V, utgjør dekoren på mesteparten av firmaets produkter.

Firmaet er siden 1987 en merkevare i det franske holdingselskapet LVMH, som fører flere av verdens mest kjente luksusprodusenter. I 2017 omsatte Louis Vuitton for 85 milliarder norske kroner. Louis Vuitton har en butikk i Norge som ligger i Oslo. Omsetningen for firmaet i Norge var i 2017 132 millioner norske kroner.

Fordi deres logo er en av verdens mest kjente er firmaet utsatt for kraftig kopiering, en virksomhet de bruker store ressurser på å stoppe.

Historie

Louis Vuitton ble etablert av Louis Vuitton (1821–1892) i Paris i 1854. Fire år senere laget han den første kofferten med flatt lokk. Han fikk tidlig suksess og i 1859 åpnet han et atelier med 20 ansatte i Asnières, nord for Paris. Sønnen Georges Vuitton utviklet i 1886 en sinnrikt lås som sikret bagasjen under tur. Som reklamestunt utfordret man utbryterkongen Harry Houdini til åpne låsen.

Etter at Vuitton døde i 1892 fortsatte firmaet i familiens eie. For å forhindre plagiering av kofferten tegnet Georges Vuitton i 1896 det nå verdenskjente monogrammet. Etter hvert ble monogrammet en integrert del av firmaets produkter. I 1913 åpnet Louis Vuitton verdens største varehus for reiseeffekter på Champs-Élysées i Paris.

I perioden etter andre verdenskrig begynte Louis Vuitton i større grad å bruke lær i produktene. Flere forretninger åpnet rundt omkring i verden. I 1978 fikk Japan den første Louis Vuitton-forretningen. Året etter LVHM ble majoritetseier i 1987 økte omsetningen med i underkant av 50 prosent. I anledning 100-årsjubileet av lanseringen av LV-monogrammet inviterte firmaet seks verdenskjente designere til å tegne nye, unike reiseeffekter. Helmut Lang formga en DJ LP-plate boks. Senere har andre kunstnere og musikere formgitt spesielle produkter, som den japanske kunstneren Takashi Murakami og den amerikanske musikeren Kanye West.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Pasols, Paul-Gerard (2012). Louis Vuitton, Abrams

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg