Louis Fehr

Faktaboks

Louis Fehr
eg. Friedrich Ludwig
1774 – etter 1824

Artikkelstart

Louis Fehr, født i Berlin, tysk litograf og portrettmaler. Han førte en omflakkende tilværelse, med opphold i både Danmark og Sverige, før han høsten 1822 kom til Christiania sammen med sin sønn Gottlieb. Her etablerte han Norges første litografiske trykkeri, L. Fehr & Søn. Fehr forlot Norge allerede i 1824, men la likevel grunnlaget for det som i løpet av 1800-tallet ble en viktig grafisk bransje.

I Christiana

Bakgrunnen for at Fehr og sønnen Gottlieb etablerte seg Christiania, var blant annet den voksende næringsvirksomheten i byen. Bedriftene hadde behov for trykksaker av forskjellig slag, som brevark, fakturaer, veksler osv.

En annen årsak var universitetets behov for å utgi vitenskapelige publikasjoner med gode illustrasjoner. Professorene Gregers Fougner Lundh og Christopher Hansteen ga blant annet ut tidsskriftet Nyt Magazin for Naturvidenskaberne, hvor plansjene var litografert av Fehr.

Nok en produkttype var portretter av samtidens kjente menn. På dette området fikk Fehr anledning til å bruke sine ferdigheter som portrettør. Firmaet utførte også litograferte landskapsbilder og blomsterbilder. Noen av disse ble produsert som forelegg til bruk for Fehrs tegne- og malerelever.

Fehrs etterfølgere

Etter at Louis Fehr dro tilbake til Tyskland, drev sønnen Gottlieb virksomheten i Christiania frem til sin død i 1855. Han ble etterfulgt av sin sønn Carl Louis Fehr (f. 1828), under hvis ledelse bedriften gikk konkurs i 1869. Firmaet ble senere overtatt av Peter Martin Eggen Bye, og ble drevet under navnet P. M. Bye & Co. frem til 1980-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg