diorama

Diorama/papirteater som fremstiller en villa og park i italiensk stil, etsning og vannfarger på papir, 15,6x19,8 cm., utført av Martin Engelbrecht mellom 1730 til 1756. Dioramaet er satt sammen av seks ark som representerer forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn, og tilsammen danner de et tredimensjonalt bilde.
Metropolitan Museum of Art, New York, Public Domain.
Diorama, Jesu fødsel, vanlig i mange katolske kirker i juletiden.
/Public Domain.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Diorama, illusjonistisk tredimensjonalt helhetsbilde oppnådd ved hjelp av dekorasjoner og gjenstander, særlig benyttet i pedagogisk øyemed ved museer.

Faktaboks

Uttale
diorˈama
Etymologi
fransk, av gresk ‘gjennom’ og ‘syn’

Historikk

Opprinnelig dreier det seg om en billedfremstilling oppfunnet av Louis Jacques M. Daguerre i 1822. Ved å belyse et maleri på en transparent duk, på glassbiter malt på én eller begge sider eller annet, kunne man oppnå en tredimensjonal virkning. Den tyske maleren Karl Wilhelm Gropius (1793–1870) videreutviklet prinsippet, slik at man kunne gi naturtro landskapsgjengivelser ved hjelp av sett-kulisser og perspektiviske illusjoner. Bak fonden kunne så bevegelige gjenstander plasseres for å øke effekten. Disse teknikkene var særlig populære i siste halvdel av 1800-tallet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg