Faktaboks

Loreley
Uttale
lˈårəlai
Loreley

Loreley.

Heinrich Heine
Byste av dikteren Heinrich Heine (1797-1856) i Sankt Goarshausen, ved foten av Loreley-klippen. Heine skrev i 1854 Sangen om Loreley (første strofe):
Ich weiß nicht,
was soll es bedeuten,
Daß ich so traurig bin;
Ein Mährchen aus alten Zeiten,
Das kommt mir nicht aus dem Sinn.

Loreley er et bratt skiferberg i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland. Berget ligger på den høyre bredden av elven Rhinen, ved småbyen Sankt Goarshausen, om lag 65 kilometer vest for Frankfurt am Main. Hele den øvre mellomrhindalen (Oberes Mittelrheintal) står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og Loreley er et populært turistmål. Berget er 132 meter høyt (193 meter over havet).

Loreley har en viktig plass i tysk mytologi. Allerede i middelalderen eksisterte sagnet om den skjønne sirenen Loreley som ved sin sang lokket elveskipperne i ulykken. Rhinens passasje ved berget var tidligere svært smal og strømningene sterke, noe som førte til flere forlis. Mange diktere har brukt sagnet i lyrikk og prosa, blant annet Clemens Brentano i balladen Die Lore Lay (1801) og Heinrich Heine i diktet Die Lore-Ley (1824), senere tonesatt av komponisten Friedrich Silcher.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne nettsider

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg