Lindesnes fyr
Kystfyr på sørspissen av Lindesnes.
Lindesnes fyr

Lindesnes er en halvøy i Lindesnes kommune, i Agder, med Norges sørligste punkt på fastlandet, 57° 58ʹ 46ʹ n.br. Ytterst på halvøya ligger Lindesnes fyr. Lindesneshalvøya danner skillet mellom havområdene (og værvarslingsområdene) Skagerrak i øst og Nordsjøen i vest. Lengst nord på halvøya ligger Jåsund der fylkesvei 4078 (SpangereidSkomrag i Lyngdal) passerer på ei bro.

Halvøya ble i juni 2007 skilt fra fastlandet gjennom Spangereidkanalen, og dette bidrog en periode til at Kartverket definerte Lindesneshalvøya som en øy. Dermed ble Odden (58° 00ʹ 12,6” n.br) i Mandal kommune regnet som Norges sørligste fastlandspunkt. I 2008 bestemte imidlertid Kartverket seg til å følge FNs definisjon som sier at siden Spangereidkanalen er et menneskeskapt inngrep kan ikke Lindesneshalvøya bli vurdert som ei øy.

På østsiden av halvøya ligger Ramsland med en betydelig legemiddelfabrikk (GE Healthcare, kommunens største bedrift) med stor eksport. Lenger ute på samme side ligger Fjellskår, med en av landets første vindmølleparker, og Lillehavn, med Norges sørligste fiskevær.

Kart

Lindesnes
Lindesnes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg