Lille Graah

Faktaboks

Lille Graah
eg. Anne Knudsdatter Graah
Født
22. januar 1908, Kristiania (nå Oslo)
Død
19. januar 2001, Oslo

Lille Graah var en norsk journalist og kringkastingsmedarbeider, ansatt i NRK i mer enn 30 år.

Bakgrunn

Graah var journalist i programbladet Hallo-Hallo! fra 1937, og da dette gikk inn fikk hun i 1940 ansettelse i Norsk Lovtidende.

Under andre verdenskrig var hun med i en illegal avisgruppe. Den ble avslørt av Gestapo i 1942, hun ble arrestert og sendt til Grini, hvorfra hun senere ble sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück. Hun kom hjem med de hvite bussene våren 1945, og begynte senere dette året i NRK.

Etter krigen

Graah arbeidet først i mange år som «hallodame», med ansvar for blant annet Ønskekonserten, senere som radioreporter i Østlandssendingen med virkeområde fra Røros til Larvik.

Da Østlandssendingen fikk status som egen redaksjon, ble hun redaksjonssekretær. I 1977, rett før oppnådd aldersgrense, ble hun hedret med Oslo kommunes St. Hallvardmedalje for sin innsats.

Da tsjekkiske medfanger fra Ravensbrück kom til Norge som flyktninger etter kommunistkuppet i Praha 1948, stiftet Graah Norsk-Tsjekkoslovakisk Hjelpeforening og var aktiv der i mange år. Hun oversatte også bøker om fangenes opplevelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg