Faktaboks

Leyla Zana
Født
3. mai 1961
Leyla Zana
Foto fra 2004.
Av /NTB Scanpix.

Leyla Zana er en kurdisk opposisjonspolitiker i Tyrkia. Hun har blitt arrestert flere ganger for sin politiske aktivisme.

I 1991 ble Zana som den første kurdiske kvinne valgt inn i den tyrkiske nasjonalforsamlingen for Folkets arbeiderparti (HEP). I 1994 ble hun, sammen med fem partifeller, dømt til 15 års fengsel for «separatistisk virksomhet», som blant annet bestod i å ha diskutert det kurdiske spørsmålet i tysk fjernsyn og avlagt troskapseden på både kurdisk og tyrkisk under åpningen av sesjonen i nasjonalforsamlingen.

Zana har gjentatte ganger vært foreslått som kandidat til Nobels fredspris og har blant annet mottatt Rafto-prisen (1994) og Europaparlamentets Sakharov-pris (1996).

Zana ble løslatt i 2004 og gjenopptok sitt politiske engasjement og ble aktiv i Folkets demokratiske parti (HDP). Hun ble på nytt valgt inn i parlamentet både i 2011 og 2015. Det oppstod på nytt kontrovers rundt hennes edsavsigelse i november 2015 da hun i stedet for formuleringen «det tyrkiske folket» uttalte «nasjonen Tyrkia». Eden hennes ble ikke anerkjent og fordi Zana siden nektet å gjenta eden på riktig måte ble hun nektet å delta i parlamentariske møter. I januar 2018 ble hun formelt ekskludert fra parlamentet. Zana er i dag fortsatt et aktiv medlem av HDP.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg