Leyla Zana

Faktaboks

Leyla Zana
Født
3. mai 1961
Foto fra 2004.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Leyla Zana er en kurdisk opposisjonspolitiker i Tyrkia. Hun har blitt arrestert flere ganger for sin politiske aktivisme.

I 1991 ble Zana som den første kurdiske kvinne valgt inn i den tyrkiske nasjonalforsamlingen for Folkets arbeiderparti (HEP). I 1994 ble hun, sammen med fem partifeller, dømt til 15 års fengsel for «separatistisk virksomhet», som blant annet bestod i å ha diskutert det kurdiske spørsmålet i tysk fjernsyn og avlagt troskapseden på både kurdisk og tyrkisk under åpningen av sesjonen i nasjonalforsamlingen.

Zana har gjentatte ganger vært foreslått som kandidat til Nobels fredspris og har blant annet mottatt Rafto-prisen (1994) og Europaparlamentets Sakharov-pris (1996).

Zana ble løslatt i 2004 og gjenopptok sitt politiske engasjement og ble aktiv i Folkets demokratiske parti (HDP). Hun ble på nytt valgt inn i parlamentet både i 2011 og 2015. Det oppstod på nytt kontrovers rundt hennes edsavsigelse i november 2015 da hun i stedet for formuleringen «det tyrkiske folket» uttalte «nasjonen Tyrkia». Eden hennes ble ikke anerkjent og fordi Zana siden nektet å gjenta eden på riktig måte ble hun nektet å delta i parlamentariske møter. I januar 2018 ble hun formelt ekskludert fra parlamentet. Zana er i dag fortsatt et aktiv medlem av HDP.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg